Recaredo, persoonallisten laatukuohuviinien talo Penedèsissä

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Recaredo, persoonallisten laatukuohuviinien talo Penedèsissä

Recaredo, persoonallisten laatukuohuviinien talo Penedèsissä

Katalonian huippuviineistä puhuttaessa Recaredo on nimi, joka mainitaan aina yhtenä Penedèsin alueen parhaista kuohuviinitiloista. DO Cava -appellaatiosta tammikuussa 2019 eronnut, nykyään Corpinnat-nimellä kuohuviininsä myyvä Recaredo vannoo biodynaamisen viljelyn, Xarel.lon ja muiden kotoperäisten rypälelajikkeiden sekä pitkän kellarikypsytyksen nimiin.

 Vuonna 1924 perustettu, Sant Sadurní d’Anoian kuohuviinikaupungissa sijaitseva Recaredon tila on ollut monella tapaa edelläkävijä Alt Penedèsin alueen ja koko Penedèsin kuohuviininvalmistuksessa.

– Olimme ensimmäinen tila täällä, joka valmisti kuohuviiniä brut nature eli ilman korkinvaihdon jälkeistä sokerilisäystä, sekä ensimmäinen tammitynnyreitä kuohuviininvalmistuksessa hyödyntävä talo, muistelee kokenut viinintekijä Ton Mata ja jatkaa:

– Näin jälkikäteen voi todeta, että olimme aikaamme edellä etenkin silloin, kun teimme Penedèsin ensimmäisen kuohuvan lajikeviinin, Xarel.lo-rypäleestä. Tuohon aikaan Xarel.loon suhtauduttin ”vain” yhtenä cava-sekoitteen rypäleenä, ja viinin valmistaminen yhden tarhan rypäleistä oli ennenkuulumatonta. Olen monesti ihmetellyt, miten kukaan täällä ei tehnyt tätä meitä aiemmin?

Recaredon lippulaivaviini Turó d’en Mota on täysin makeuttamaton 100-prosenttinen xarel.lo, jota valmistetaan muutama tuhat pulloa vuosittain. Vuonna 1940 istutettu tarha on vain 1,5 hehtaaria, ja joinain vuosina siitä käytetään pelkästään pohjoisosan (0,96 hehtaaria) rypäleet. Ennen korkinvaihtoa Turó saa kypsyä ja monimuotoistua yli 100 kuukautta hiivasakan päällä pullossa.

– Vuosikertaviinit ovat aina olleet sukumme DNA:ssa, vaikka isäni ja isoisäni tekivät niitä vain tilamme ykkösviineistä. Minun sukupolveni muutti kaikki Recaredo-viinit vintagekuohuviineiksi.

Biodiversiteetin ja biodynaamisuuden nimeen

 Recaredo sai myös ensimmäisenä Penedèsin tilana – ja toisena koko Kataloniassa – biodynaamisen Demeter-sertifikaatin. Sertifikaatti heltisi 2010 eli nelisen vuotta sen jälkeen, kun tilalla oli siirrytty planetaarista kalenteria ja biodynaamisia preparaatteja hyödyntävään, ekosysteemejä holistisina kokonaisuuksina pitävään vljelyyn. Omia tarhoja Recaredolla on nykyään 80 hehtaaria, ja vuodesta 2010 lähtien talon kuohuviinit on tehty vain niiden rypäleistä. Sato kerätään käsin.

Ton Matan mukaan biodynaamisesti viljeltyjen tarhojen rypäleistä syntyy luonnollisia, eläväisiä ja kasvupaikkaansa upeasti ilmentäviä viinejä, joilla riittää ikääntymispotentiaalia.

– Esimerkiksi portfoliomme ensimmäinen viini, Terrers, jonka osuus on noin 2/3 tuotannostamme, viihtyy kellarissa toistakymmentä vuotta, ja Turó d’en Mota vähintään 25 vuotta. Siitä tosin en voi vielä olla varma, koska ensimmäinen Turó-vuosikerta oli 1999… ja muutenkin olemme vasta alussa Xarel.lon finessien ja potentiaalin ymmärtämisessä, väittää rypälettä pitkään viljellyt konkari.

Recaredon tarhoilla ei siis käytetä rikkaruohomyrkkyjä eikä torjunta-saineita. Köynnösrivien välit saavat kasvaa valtoimenaan villejä yrttejä ja muita luonnonvaraisia kasveja.

– Kasvipeite hidastaa eroosiota, ja maaperämme pysyy terveenä, huokoisena ja ja hengittävänä. Olen pannut merkille, että moni täällä Kataloniassa konvertoi tarhojaan luomuiksi ja biodynaamisiksi, Ton kertoo ja jatkaa:

– Minä ja isä puntaroimme aikoinaan pitkään luomuun siirtymistä. Kun Penedèsissä alkoi orgaaninen vallankumous, meitä epäilytti, koska luomuviljelyssä käytetään kuparia tarhoilla. Sitten Olivier Zind-Humbrecht kävi Kataloniassa kertomassa viljelystään, ja uskalsimme aloittaa.

Viljelymenetelmien ohella Recaredon tarhoilla on 2000-luvulla tapahtunut toinenkin merkittävä muutos. Vuodesta 2014 lähtien kaikki tilan kuohuviinit on tehty kokonaan paikallislajikkeista.

 

Intens Rosat -roseekuohuviinissä oli siihen asti mukana Pinot Noiria, nykyään vain Monastrellia ja Garnatxaa. Koen muutenkin, että nyt Intens Rosat on sitä, mitä sen kuuluukin. Kesti 10 vuotta päästä tähän, koska minulla oli pitkään pakkomielle tehdä todella tummaa välimerellistä roseeta. Sitten tajusin, että tähän roseeseen sopii hieman maltillisempi maseraatio, myöntää Ton ja jatkaa:

– Pidän tummista kotoperäisistä lajikkeistamme, ja ensi vuonna aiomme istuttaa Sumoll-rypälettä tarhoillemme. Se on fantastinen tumma Penedèsin paikallislajike, joka miltei hävisi tässä välissä.

Perinteet voimissaan

 Vaikka Champagnessa ja maailman kuohuviinialueilla pullojen tanssitus (jolla hiivasakka saadaan hiljalleen laskeutumaan pullon kaulaan) tehdään nykyään lähes täysin roboteilla, Recaredolla perinteet ovat voimissaan: jokainen pullo tanssitetaan yhä käsin.

– Eli 35 000 pulloa päivittäin! Myös korkinvaihdon teemme aina käsin. Jo historiamme velvoittaa; olihan isoisäni Josep Mata Capellades ammatiltaan viinintekijä ja uudelleenkorkittaja, nauraa Ton.

Kolmas traditio, josta Recaredon kellarissa pidetään kiinni, on pullojen sulkeminen luonnonkorkeilla ensimmäisen käymisen jälkeen. Minimikypsytysaika pullossa on 30 kuukautta.

– Näin on tehty koko olemassaolomme ajan. Emme missään vaiheessa vaihtaneet metallisiin kruunukorkkeihin, ja nykyään tutkimukset osoittavat, että korkin alla kypsyneillä kuohuviineillä on pidempi elinkaari edessään.

Mutta jotain on muuttumassa kellarityöskentelyssäkin. Recaredolla tähdätään siihen, että jatkossa ainakin hintavimpien kuohuviinien – Turó d’en Mota, Reserva Particular, Subtil – toinen käyminen käynnistettäisiin sokerin sijaan oman tarhan rypäleistä puristetun mehun luontaisella sokerilla.

– Vasta sitten voimme kutsua viinejämme todellisiksi terroir-viineiksi, toteaa Ton.

 

Keulakuva-asemaa vierastava viinintekijä

Vuonna 1996 Recaredolla työt aloittanut Ton Mata on pyörittänyt tilaa jo 25 vuotta isänsä ja setänsä kanssa.

– Tiimi on minulle elintärkeä. En välitä tulla kuvatuksi yksin; meitä on täällä 40 huipputyyppiä! Minä en ole mikään Recaredon sielu. Recaredo on monisieluinen yritys ja haluaa jatkossa olla sitä yhä enemmän, Mata linjaa ja jatkaa:– Nyt 50-vuotiaana minua inspiroi entistä enemmän viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on hyvä tehdä hommia ja joiden seura tekee minut onnelliseksi.

Vaatimattoman viinintekijän mielestä tämän kuvastuu Recaredon ”rehellisen humaaneissa terroir-kuohuviineissä, jotka ovat luonnon, rypäleiden ja ihmisten yhteistyön tulosta”.

– Upea tiimi on entistä tärkeämpi nykyään, kun yhteinen viiniprojekti vaimon kanssa nielaisee ison osan ajastani… ja samalla yritän olla mahdollisimman hyvä isä lapsilleni. Aina kun ehdin tarhoille, joogaan tai meditoin siellä, tai juoksen.

Vaikka Ton Matasta huokuu poikkeuksellinen lämpö, nöyryys ja sisäinen harmonia, viinintekijäksi ryhtyminen ei ollut miehelle mitenkään selvää.

– Lapsena inhosin kaikkea viiniin liittyvää. 17-vuotiaana lähdin pois täältä ja opiskelin Madridissa insinööriksi. Lopulta keskustelu isän kanssa sai minut palaamaan kotiin. Se tuntui hyvältä päätökseltä – onhan terroir aina ollut minulle tärkeä. Mutta yhtä tärkeää oli olla vuosia pois täältä.

 

Muutakin kuin kuplaa

Korkealaatuisten kuohuviinien ohella Recaredo tuottaa kuohumattomia natural-valkoviinejä Celler Credo -brändinimen alla. Nämä valkoviinit ovat – yhtä lukuun ottamatta – 100-prosenttisia xarel-loja ja Ton Matan mukaan ”täysin erilaisia keskenään”.

– Käytämme niihin omien rypäleidemme ohella rypäleitä muutaman hyvän kaverimme tarhoilta.

Sinänsä Celler Credo ei ole mikään uusi juttu. Recaredolla tehtiin valkoviinejä jo 1990-luvulla.

– Vaikka Celler Credolla on oma nimi ja tyyli, teemme kuohu- ja valkoviinit samoissa kellaritiloissa, jotka isoisäni rakensi tänne kotinsa alle. Tulevaisuudessa haluaisin kaksi erillistä tuotantotilaa, sillä Recaredot tehdään klassisiksi ja hienostuneiksi, erittäin pitkäikäisiksi kuohuviineiksi, kun taas nuorena juotavien Celler Credo -viinien kanssa voimme olla kokeilevampia.

 

Recaredon valikoima Alkossa

Recaredo, artisans of the land

https://www.recaredo.com/en

https://turodenmota.com/en

https://www.cellercredo.cat/cellercredo_en.html

Celler Credo-viinit Alkossa