Monica, Sardinian oma lajike

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Monica, Sardinian oma lajike

Monica, Sardinian oma lajike

Alkon kesän 2022 suurten erikoiserien yksi teema on Sisilia ja Sardinia. Etenkin Sardinialaiset viinit ovat jääneet melko tuntemattomiksi ja yksi tämän kauniin ja myyttisen saaren ”salaisuus” on paikallinen lajike nimeltä Monica.

Monica-rypäleen alkuperä luullaan olevan Espanjassa missä sitä ei enää löydä ja se on Sardiniaan tullut conquistadorien matkassa. Monica di Sardegna on paikallisten suosikkiviini eikä kovin tunnettu Sardinian ulkopuolella ja vientimarkkinoilla tunnetummat lajikkeet saarelta ovatkin Cannonau sekä valkoisista Vermentino.

Monican alkuperästä ollaan monta mieltä ja uskotaan myös että se on ajan saatossa risteytynyt monesta eri lajikkeesta. Mutta muualla kun Sardiniassa tätä ei viljellä. Sardinia on aina ollut ”itsenäinen” ja eristäytynyt paikka jonka kulttuuriin on vaikuttanut monet eri kulttuurialkuperät. Täällä ovat vaikuttaneet sekä Espanjalaiset, Ranskalaiset, Arabialaiset sekä Viikingit.

DNA-tutkimukset ovat osoittaneet, että Monican alkuperä voisi olla Espanjalainen alkuperälajike Hebén ja geneettisessä perheessä löytyy mm Cagnulari, Muristellu, Mourvedre joka viittaa Ranskaan. Voidaan todeta, että Monica on aito välimerellinen lajike joka on hyvin kotiutunut Sardinian ilmastoon.

Jos pidät Pinot Noirista, saatat pitää Monicasta!

Lajike viihtyy kalkkisessa maaperässä sekä rinteillä jossa on hyvä auringonpaiste.
Tyypillisiä piirteitä Monicassa on kaunis rubiininpunainen väri. Aromeista kirsikka, punaiset marjat, hillomaisuus sekä hillitty mausteisuus. Keskihapokas lajike on usein keskitäyteläinen, ei voimakkaan tanniininen ja hillitty “olemus”. Monica sopii erinomaisesti välimerellisten ruokien kanssa.

Atzei on Fantini Groupin uusimpia projekteja, missä yhtiön viinintekijät auttavat paikallisia pienosuuskuntia tai tuottajia kehittämään toimintaansa mm. vientimarkkinoita kasvattaakseen.
Yrityksen omistaja, Valentino Sciotti on viettänyt paljon aikaa Sardiniassa mm lapsuudessaan ja rakastaa saarta ja sen omaperäisiä asukkaita.
Fantini Groupin pääenologi Dennis Verdecchia yhdessä Daniele Mancan, sardinialaisen enologin kanssa yhdistävät terroir tuntemuksen kansainväliseen viiniosaamiseen.
Etiketin ulkoasu on saanut vaikutteita Sardinialaisesta perinnekäsityöstä sekä saaren kansallispuvuista.


Mogoron kaupunki, missä Atzei sijaitsee, on tunnettu tekstiileistä ja viinintuotannosta.

Monica di Sardegnan löydät Alkon erikoiserähyllystä tai verkkokaupasta.

“In the south of Sardinia, in a village bordering Sanluri, there is Mogoro, where we found a vibrant Cooperative winery that has a deep passion and respect for viticulture. Their weakness was the absence of a strong oenological and commercial partner. In short, both our needs crossed perfectly”. The result is Atzei, “what seemed impossible has been accomplished”. It is no longer a wine Cooperative, but a selection of the best individual vineyards, to produce high quality wines”

Valentino Sciotti, Fantini Group