Miksi kannattaa tehdä vastuullista viiniä?

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Miksi kannattaa tehdä vastuullista viiniä?

Miksi kannattaa tehdä vastuullista viiniä?

Neljä viinintuottajaa kertoo, kuinka kestävästä kehityksestä on tullut heille paljon enemmän kuin omantunnonkysymys.

Eettisyydestä on muodostunut vuosi vuodelta tärkeämpi ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Vihreä luomumerkki pullon kyljessä on kuluttajan kannalta selkeä osoitus ympäristöystävällisestä valinnasta. Luomumerkintä kertoo kuitenkin vain viljelymenetelmästä. Sen lisäksi viinien eettisyyteen liittyy usein muitakin ympäristön tai ihmisten kannalta vastuullisia toimia, kuten hiilijalanjäljen pienentäminen koko tuotantoketjussa, luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen tai vaikkapa reilun kaupan periaatteet.

Asiakkaan kannalta haasteellisia ovat tuottajamaiden vaihtelevat vastuullisuusmerkinnät ja se, että kaikki vastuullisesti toimivat tuottajat eivät suinkaan ole merkintöjen piirissä. Siksi on hyvä tutustua myös tuottajiin viinien takana ja heidän työhönsä kestävän kehityksen parissa.

Wineworld Finlandin tuottajien keskuudessa vastuullisuusasiat ovat olleet oleellinen osa toimintaa jo pitkään. Koska olosuhteet viinitiloilla ovat erilaiset, on luonnollista, että tuottajatkin toteuttavat vastuullisuutta erilaisin painotuksin. Usein korostuu myös sosiaalinen ulottuvuus. Ei pidetä huolta pelkästään luonnosta, vaan myös ihmisistä, mukaan lukien työntekijät, yhteisö ja omat perheenjäsenet. Moni viinintekijä pitää kokonaisvaltaista vastuullisuutta parhaan mahdollisen laadun perustana. Näin viinitiloilla tehty hyvä koituu viime kädessä myös kuluttajan hyväksi.

 

 Antiche Terre Venete ottaa virtaa auringosta

Sancassanin perhe tekee viiniä Valpantenan laaksossa Pohjois-Italiassa. Yrityksen omat tarhat ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä, ja vuonna 2015 rakennettu tuotantolaitos toimii aurinkoenergialla. Myös Amarone-viinien valmistuksessa käytettävään rypäleiden kuivaamoon on asennettu aurinkopaneelit tänä vuonna. Rakennukset on varustettu viimeisimmällä teknologialla ympäristöolosuhteiden täydellisen hallinnan varmistamiseksi. ”Ympäristön kunnioittaminen on keskeistä koko toiminnassamme”, kertoo Antiche Terre Veneten Luciano Sancassani.

”Ilmastonmuutos näkyy viinitilamme arjessa monella tavalla. Talvet ovat lämpimämpiä, joten pakkanen ei enää tapa sienitauteja. Ukkosmyrskyt ja raekuurot ovat lisääntyneet, sateet aiheuttavat eroosiota. Olemme joutuneet rakentamaan viinitarhoille kanavia veden ohjaamiseksi. Viiniköynnösten väliin on istutettu kasvillisuutta sitomaan maaperää”, Luciano kertoo.

”Se on yksi syy, miksi olemme liittyneet RRR-ohjelmaan. Kirjaimet tulevat sanoista Riduci, Risparmia, Rispetta: vähennä, säästä ja kunnoita. Se keskittyy erityisesti veden ja torjunta-aineiden käytön minimointiin, energian ja materiaalien säästöön sekä tietenkin ympäristön kunnioittamiseen kaikessa toiminnassa.”

Perhetilalla uskotaan lujasti tulevaisuuteen ilmaston lämpenemisestä huolimatta. ”Meillä ei ole samanlaista tarvetta esimerkiksi kemikaalien käyttöön kuin tehotuotantoon perustuvalla maataloudella. Emme tavoittele mahdollisimman suurta satoa vaan mahdollisimman korkeaa laatua, ja se perustuu aina yhteistyöhön luonnon kanssa.”

Aniche Terre Veneten uudet perhos-etikettiset Farfalla-luomuviinit on muistuttavat siitä, että viinitarha on tärkeä kasvuympäristö perhosille. Vastavuoroisesti perhoset pölyttävät kasveja ja kertovat koko ympäristön hyvästä tasapainosta.

 

Le Contesse kuplii perinteitä ja uskoo teknologiaan

Proseccoistaan kuuluisan Le Contessen viinitalon 150 hehtaaria viinitarhoja levittäytyvät kahdeksalle paikkakunnalle ympäri Trevison aluetta. Talon periaatteisiin kuuluu traditioiden säilyttäminen ja käsityön kunnioittaminen. Siitä todistaa esimerkiksi Bellussera-tyyliin istutetut köynnösrivit, jotka muodostavat korkean, puumaisen katoksen. Menetelmä kehitettiin alun perin suojaamaan rypäleitä kosteudelta ja kasvitaudeilta. Se soveltuukin erinomaisesti myös luonnonmukaiseen viljelyyn.

”Perheemme on viljellyt täällä maata jo 1400-luvulta alkaen, meillä on vahva sidos yhteisöömme ja alueen elinvoimaisuuden säilyttämiseen. Isäni Loris alkoi ensimmäisenä kehittää luonnollisen käymisen menetelmää kuohuviineillemme. Hän halusi tuoda niihin puhtaan ja rypäleelle tyypillisen makumaailman. Viinin kuplat syntyvät luonnollisesti käymisen yhteydessä.”, kertoo Davide Bonotto.

Le Contessen Prosecco Brut Organic saa jatkuvasti uusia ystäviä Suomessa tyylikkään keveytensä ja pirteiden kupliensa ansiosta. Se tehdään valikoiduista, käsin poimituista Glera-rypäleistä prosessissa, jossa hapen vaikutus viinin käymiseen on minimoitu. Viini pullotetaan vasta viime hetkellä ennen myyntiä maksimaalisen, Proseccolle tyypillisen raikkauden varmistamiseksi.

Perinteiden lisäksi Bonotton perheessä uskotaan viimeisimpään teknologiaan laadun takaamiseksi. Viinitilalla myös tuotetaan uutta tietoa ja osaamista muidenkin viljelijöiden käyttöön. Bonottot ovat mukana Gleres-hankkeessa kehittämässä proseccon perusrypäleestä Glerasta homeelle ja sienitaudeille vastustuskykyistä kantaa. Tavoitteena on uusi lajike, joka on perinyt Gleran parhaat piirteet, ja jonka viljely onnistuu ilman kasvinsuojeluaineita. ”Sillä on suuri merkitys ympäristön kannalta, ja rypälettä voidaan viljellä turvallisesti myös ihmisasumusten läheisyydessä”, Davide painottaa.

 

Marrenon vaalii kulttuurimaiseman monimuotoisuutta

Provencessa Luberonin ja Ventouxin alueilla toimiva Marrenon on ainutlaatuinen luontoa vaaliva tuottajayhdyskunta, jonka kaikki tarhat sijaitsevat UNESCOn suojelemassa luonnonpuistossa.

Viininviljelijät ovat herkästi haavoittuvan luonnon ja ikivanhan kulttuurimaiseman vartijoita jylhässä laaksossaan viinitarhojen, oliivilehtojen, kirsikkapuiden ja laventelipeltojen keskellä. ”Provencen jättiläisenä” tunnettu Mont Ventoux kohottaa huippunsa 1912 metriin ja vaikuttaa suoraan rypäleenviljelyolosuhteisiin. Maaperän rikkaus ja monimuotoisuus muodostaa ihanteellisen kasvualustan Syrahille ja Grenachelle, alueen kahdelle tärkeimmälle punaiselle viinirypäleelle sekä valkoiselle Vermentinolle.

Luonnonpuisto yhdistää 650 viininviljelijää. Perintöään ja ympäristöään kunnioittaen Marrenonin viljelijät osallistuvat yhdessä vaativaan laadulliseen ohjaukseen. Prosessi näkyy sekä viinitarhoissa, joissa viininviljelijöitä tuetaan, että viininvalmistuksen aikana, jota Marrenonin toimitusjohtaja Philippe Tolleret ohjaa kellosepän tarkkuudella.

Tuottajat ovat sitoutuneet yhdessä noudattamaan tiukkoja ympäristönsuojeluun ja yhteisön elinvoiman ylläpitämiseen tähtääviä toimintamalleja. Tuotannon kaikissa vaiheissa viljelmiltä pakkaamoon asti pyritään säästämään vettä, energiaa ja materiaaleja. Torjunta-aineiden käyttöä vältetään ja huomattava osa tuottajista on omistautunut luomutuotannolle, joka ottaa huomioon myös viininvalmistuksen ympäristövaikutukset. Lopuksi kiinnitetään erityistä huomiota kaikkeen, mikä voidaan lajitella ja kierrättää.

Ekoajattelu on jatkuvaa kehittymistä. Jokainen uusi askel analysoidaan ympäristövaikutusten kannalat. Pienilläkin muutoksilla voi olla isoja kerrannaisvaikutuksia. Esimerkiksi Yksinkertainen päätös luopua muovikahvan lisäämisestä 3 litran BIB-pakkauksiin säästää jopa kolme tonnia muovia vuodessa.

 

Spier huolehtii ympäristönsä ja yhteisönsä hyvinvoinnista

Spier on yksi Etelä-Afrikan vanhimmista viinitiloista. ”Pelkkä taloudellinen kasvu ei ole riittävää, samalla on luotava hyvinvointia ympärilleen ja parannettava ympäristön tilaa. Me kasvatamme rypäleitä, mutta samalla me kylvämme muutoksen siemeniä,” kertoo Spierin toimitusjohtaja Andrew Milne.

Spierillä noudatetaan biodynaamisen viljelyn periaatteita. Karja vaeltaa vapaasti ja kanat kasvatetaan ulkona ilman antibiootteja tai hormoneja. Hedelmät, vihannekset ja viiniköynnökset kasvavat ilman keinolannoitteita tai torjunta-aineita. Tiluksille on istutettu yli miljoona kotoperäistä kasvia turvaamaan monimuotoisuutta. Alkuperäiskasvien ja eläinlajien runsaus, suojelee myös viiniköynnöksiä kasvitaudeilta ja auttaa niitä kehittämään luonnollista vastustuskykyä. Vesi ja jätteet kierrätetään tunnontarkasti.

Viinitilalla toteutetaan lisäksi laajoja sosiaalisia hankkeita, jotka tukevat oppimista ja kestävää kehitystä. Sellainen on esimerkiksi Tree-preneur-projekti, joka kannustaa ihmisiä istuttamaan puita välttämättömien tavaroiden vastineeksi. Useat ohjelmat tarjoavat nuorille työkokemusta, koulutusta ja ohjausta matkailun, maatalouden, viinin ja taiteen aloilla.