Hyvän kasvattajat

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Hyvän kasvattajat

Hyvän kasvattajat

Spierin viinitilalla Etelä-Afrikassa luonnosta huolehtiminen ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä

Viinitalo Spier on yksi Stelleboschin alueen vanhimmista viinintuottajista. Tilan historia ulottuu aina vuoteen 1692. Viinien valmistus aloitettiin 1700-luvun alussa, ja ensimmäinen viini Spier-tuotemerkillä syntyi vuonna 1971.

Tila on ollut vuodesta 1993 Enthoven perheen omistuksessa. Tänä aikana yritys on sitoutunut vahvasti kestävään kehitykseen ja luonut systemaattisesti ohjelmia sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Runsaat 400 ihmistä työllistävällä Spierin tilalla on 153 huoneen hotelli, konferenssikeskus, ravintoloita, viinitila ja muita viljelyksiä.

”Filosofiaamme kuuluu katsoa maatilaamme ja sen lähistöllä asuvia ihmisiä kokonaisuutena. Haluamme olla positiivisen muutoksen voima laajemminkin kuin vain taloudellisessa mielessä”, kiteyttää Spierin toimitusjohtaja Andrew Milne. ”Saadaksemme jatkuvaa muutosta aikaan arvioimme joka päivä vuorovaikutustamme asiakkaiden kanssa, läsnäoloamme yhteisössä ja vaikutustamme ympäristöön.”

 

Luonnon monimuotoisuus on terveen maatalouden perusta

Spierin omilla tarhoilla noudatetaan biodynaamisen viljelyn periaatteita. Niihin kuuluu olennaisena osana maaperän luonnollisesta elinvoimasta huolehtiminen. Kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet pyritään palauttamaan mahdollisimman tarkkaan maaperään. Eloperäisen aineksen kierrätys kompostoimalla ja omien kotieläinten lannoitusapu ylläpitävät maaperän terveyttä ja kasvuvoimaa.

Kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä tilalla vältetään viimeiseen asti. Biodiversiteetti, eli alkuperäiskasvien ja eläinlajien runsaus, suojelee myös viiniköynnöksiä kasvitaudeilta ja auttaa niitä kehittämään luonnollista vastustuskykyä. Siksi myös luonnon monimuotoisuuden vaaliminen kuuluu Spierin vastuullisuusohjelmaan. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa alueen kosteikkojen palauttamista luonnontilaan.

WWF Conservation Champion -tittelin haltijana Spier kunnostaa tiluksiaan halkovien jokien pientareita poistamalla vierasperäistä kasvillisuutta ja istuttamalla vähemmän vettä kuluttavia kotoperäisiä jokikasveja. Spierillä on ollut ratkaiseva rooli Eerste-joen valuma-alueen elvyttämiseen tähtäävässä Stellenbosch River Collaborative -hankkeessa.

Tiluksille on istutettu yli miljoona sipulikasvia, 87 000 puuta ja pensasta sekä yli 6 000 mehikasvia. Tärkeimpiä kasvupaikkoja on samalla muutettu luonnonsuojelualueiksi. Nämä uudelleenistutukset ovat saaneet monet linnut ja eläimet palaamaan alueelle. Lisäksi Spierin Eagle Encounters -hanke tukee toimintaa, joka pelastaa loukkaantuneita petolintuja takaisin luontoon. Nämä upeat linnut ovat erittäin tärkeitä alueen ekosysteemille.

Kierrätysajattelu ulottuu kaikkeen, myös jätteisiin ja veteen. Uraauurtava jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön vuonna 2007, ensimmäisenä koko Etelä-Afrikassa. Sen seurauksena Spierin farmilla, hotellissa, ravintoloissa ja viininvalmistuksessa syntyvät jätevedet puhdistetaan sataprosenttisesti uudelleen käyttöön. Ympäristöystävällisessä menetelmässä vesi johdetaan bioreaktorin läpi lampeen, josta se kulkeutuu useiden virtausmuotojen läpi kastelupatoon. Järjestelmä vastaa 350 km pitkän joenuoman puhdistusvoimaa.

 

Parannusta elämään puita istuttamalla

”Raskastan istuttaa puita ja katsoa kuinka ne lähtevät kasvamaan,” kertoo Katrina Visagie, tree-preneur ja viiden lapsen äiti Kapkaupungin köyhimmästä naapurustosta. ”Kasvatus auttaa minua ja lapsetkin pysyvät poissa hankaluuksista.”

Tree-preneurs on Spierin projekti, joka yhdistää sosiaalisen vastuun ja ympäristön parantamisen. Köyhillä alueilla asuvat ihmiset voivat osallistua siihen kasvattamalla kotoperäisiä puulajeja siemenistä taimiksi. Kun puut ovat saavuttaneet mitan, jossa ne voidaan istuttaa luontoon, kasvattaja saa palkinnoksi ostokuponkeja, joilla voi hankkia taloustavaroita ja muuta tarpeellista.

Tree-preneurs -hankkeen primus motor on Spierin oma työntekijä Lesley Jormat, joka on luonut tiiviit henkilökohtaiset suhteet puunkasvattajiin. Jormat vie heille viikoittain siemeniä, säiliöitä,maaperää ja kompostia, sekä opastaa heitä puiden kasvattamisessa. Jormat uskoo, että hankkeella on kauaskantoisia vaikutuksia koko Stellensboschin alueen hyvinvointiin.

Juhlistaakseen Tree-preneurs -hanketta Spier lanseerasi A Million Trees -viinit. Nämä viinit on tehty Etelä-Afrikassa hyvinmenestyvistä ja suosituista rypälelajikkeista. Tällä hetkellä A Million Trees -viineinä on upean tasapainoinen Chardonnay sekä klassinen eteläafrikkalainen Pinotage.

Mikroyrittäjyyttä, yhteisöllisyyttä ja oppimista

Spierin oma Growing for Good -ohjelma on kokonainen rypäs hankkeita, joiden tarkoituksenaon tuottaa paikallisille ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa elämässään myönteisiä sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä muutoksia.

Köyhyyden poistaminen yhteisöstä edellyttää mahdollisuuksia onnistua yrittäjänä. Siksi Spier tukee pieniä paikallisten perustamia yrityksiä. Tuki on mentorointia, apua hankinnoissa ja rahoituksessa sekä yhteistyösopimuksia, joiden avulla yrittäjä saa liiketoimintansa alkuun. Näin on syntynyt mm. pesula, kuljetusyritys, pullojen uudelleenkäsittelyliiketoiminta sekä uusi laboratorio.

Yksi Etelä-Afrikan vaikeimmista haasteista on nuorisotyöttömyys. Siksi Spier ohjaa hotelli- ja ravintola-alalle, maatalouteen ja viininviljelyyn tähtääviä nuoria sekä tarjoaa voimaannuttavaa tukitoimintaa koululaisille. Pinotage Youth Development Academy -ohjelma kouluttaa ja työllistää vähäosaisia nuoria ja Spier Artisan oppisopimusohjelma tarjoaa koulutusta mosaiikki- ja keramiikkatyössä.

“Ostamalla Growing for Good -symbolilla merkityn Spierin viinin kuluttajat voivat vaikuttaa positiivisesti yhteisöihin ja ympäristöön. Näiden viinien ostaminen takaa sen, että me voimme jatkossakin investoida tärkeisiin sosiaalisiin ja ympäristöllisiin hankkeisiin,” kertoo Andrew Milne. “Panostamme oppimiseen, koska se päästää ihmisten potentiaalin valloilleen ja luo tuntuvia heijastusvaikutuksia laajemmaltikin”.

Sertifioitua eettisyyttä

Spier on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä ja ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön toimialansa eettisiä sertifikaatteja.

Jokaisessa Spier-pullossa on IPW-sinetti. Etelä-Afrikan alkoholijuomien tuotantojärjestön valvoma ja tuottajien perustama vapaaehtoinen kestävän kehityksen ohjelma takaa, että rypäleiden viljely toteutetaan ympäristöä kunnioittaen ja viini tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla. IPW:n ohjeet määrittävät hyvät toimintatavat viljelystä aina pullotukseen ja pakkaukseen. Eettisesti kestävän tuotannon takeena Spierillä on WIETA-sertifikaatti. WIETA (Wine Industry Ethical Trade Association) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka on sitoutunut edistämään eettistä kauppaa alalla. Se edellyttää muun muassa työntekijöiden reilua kohtelua niin työolojen kuin palkkauksenkin suhteen.