Dr. H. Thanisch, Erben Müller-Burggraeff

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Dr. H. Thanisch, Erben Müller-Burggraeff
Doctor cellardoor

Dr. H. Thanisch, Erben Müller-Burggraeff

Saksan Moselissa sijaitsevan viinitalo Weingut Dr. H. Thanisch Erben Müller-Berggraefin juuret juontavat 375 vuoden päähän. Dr. H.Thanisch on perheyritys jo 11. polvessa. Talon tarhat sijaitsevat Bernkastelin, Kuesin, Lieserin ja Braunebergin alueilla. Tänä päivänä Dr. H. Thanisch tunnetaan parhaiten upeista rieslingeistään, jotka ovat keränneet vuosien varrella maailmalla runsaasti palkintoja.

Viinitalon kruununjalokivi on osuus Saksan arvokkaimmasta valkoviinitarhasta, Bernkasteler Doctorista, jonka Thanischin perhe osti 1800-luvun alussa. Tämän kuuluisan tarhan yhteydessä, aivan sen alapuolella, sijaitsee Thanischin ainutlaatuinen kellari hienoine viineineen.

Legendaarinen Bernkasteler Doctor sijaitsee aivan Bernkastelin kylän takana ja tarhan suunta on etelään/lounaaseen, joten maksimimäärä aurinkoa saadaan köynnöksille lähes koko päivän. Köynnökset ovat jopa 80-vuotiaita ja tuottavat ärhäkän runsaita ja mausteisia rieslingejä, joissa maistuvat Doctorille ominaisesti valkoinen persikka, keltainen kiivi, mineraalisuus sekä hento, savuinen yrttisyys. Upean hapokkuuden ansiosta viineillä on ikääntymispotentiaalia lähes loputtomasti.

Ikiaikaisen tarinan mukaan Bernkasteler Doctorin viini pelasti parantumattomasti sairastuneen Trierin arkkipiispa Boemundin. Hän lupasi maat ja taivaat sille, joka kykenisi häntä auttamaan. Lääkäreiden ja muiden sen ajan parantajien yritykset olivat kaikki valuneet tyhjiin, kunnes paikallinen aatelismies tarjosi Boemundille makeaa rieslingiä. Tarina kertoo tämän kultaisen eliksiirin parantaneen miehen täysin muutamassa päivässä.

Palkinnoksi viinin tuonut aatelismies pyysi arkkipiispaa myöntämään viinin kasvualueelle tohtorin arvonimen sen selkeästi parantavien ominaisuuksien ansiosta ja näin Bernkasteler Doctorin kerrotaan saaneen nimensä. Koko tarinan kulku on kuvattu kellarin hienossa pääovessa.

Tässä vanhassa kellarissa kypsytetään edelleen Thanischin kalleimpia viinejä vuosikymmenten ajalta. Kellarin luontainen kosteus ja viileys luovat optimaaliset olosuhteet viinien säilyttämiselle.

Vuodesta 2008 Dr. H. Thanischin viininvalmistusta on luotsannut lahjakas viinintekijä, Maximilian F.W. Ferger.

Thanischin omistajat palkkasivat lupaavan nuoren enologin heti tämän valmistumisen jälkeen. Tämä Geisenheimin kasvatti on antanut talon viineille sielunsa ja sydämensä tehden upeita viinejä loputtomalla innolla.

Tänä päivänä Max on vastannut Bernkastelerin upeasta tarhasta jo yli kymmenen vuoden ajan.

Hän kannattaa kestävän kehityksen ja luonnonmukaisuuden periaatteita, myös sadot pidetään pieninä, jotta hedelmäisyyteen saadaan intensiteettiä.

Max kertoo sadonkorjuussa tavoittelevansa rypäleiden fysiologista kypsyyttä, joka maistuu sitten viineissä runsaana ja monipuolisena aromikkuutena.

Moselin liuskekiviset jyrkät rinteet varastoivat joen niille heijastamaa lämpöä ja mahdollistavat viininviljelyn tällä muuten suhteellisen viileällä alueella. Monien rinteiden jyrkkyyden vuoksi lähes kaikki ympäri vuoden tarvittavat viininviljelytyöt on tehtävä manuaalisesti.

Tarhoilla valikoidaan parhaat tertut ja ne puristetaan kokonaisina. Viileä ja hidas alkoholikäyminen tapahtuu terästankeissa luonnonhiivoilla, jotka korostavat maaperän sekä yksittäisten tarhojen ominaisuuksia. Alkoholikäymisen jälkeen monet viineistä saavat kypsyä kuukausien ajan perinteisissä Moselin 1000 litran tynnyreissä.

Viinitalo kuuluu Fair’n Green-organisaatioon ja haluaa toimissaan kantaa vastuunsa niin työntekijöistään kuin luonnosta. Viimeiset kymmenen vuotta on fokus ollut maaperän ja sitä kautta laadun parantamisessa. Thanischilla on aikaansaatu selkeä ja omanlaisensa riesling-profiili, jossa perinteet yhdistyvät nykyaikaan.

Vuosikymmenten ajan Thanisch on tuottanut Moselin palkittuja luksusviinejä ja talolta löytyy myös huippulaatuisia perusviinejä vaikkapa keväisiin juhliin.

Bernkastelin ainutlaatuinen viljelyalue, korkeuserot, maaperä sekä mikroilmasto tuottavat maailmanluokan elegantteja viinejä, joissa hieno hapokkuus yhdistyy mineraaliseen raikkauteen ja hedelmäisyyteen.

Kokeile talon roseeta tai perusrieslingiä, jotka molemmat ovat monipuolisia, tyylikkäitä ja raikkaita ruoka- sekä seurusteluviinejä.

Teksti; Sari Sirén

Dr H Thanisch, Erben Müller-Burggraeffin viinejä on saatavilla suurimmaksi osaksi rajoitettusti Anoran ravintolamyynnin kautta tai Alkosta