Don Camillo oli viinimaailman gentleman

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Don Camillo oli viinimaailman gentleman

Don Camillo oli viinimaailman gentleman

Abruzzien viinialue on kapea kaistale keskistä Italiaa, joka rajautuu lännessä Apenniinien vuorijonoon ja idässä Adrianmereen. Tarhat sijaitsevat merelle päin aukeavilla rinteillä, missä niitä riittää yli puolen kilometrin korkeuteen asti. Abruzzi ei ole Italian viinialueista maineikkaimpia, mutta tuottaa monia hyvän hinta-laatusuhteen omaavia, tyylikkäitä punaviinejä.

Sellainen on Don Camillo Sangiovese, joka on saanut nimensä Camillo De Iuliisilta (1932-2012), Farnesen viinkonsernin perustajalta ja pitkäaikaiselta johtajalta. Camillo muistetaan viinimaailmassa hyvänä seuramiehenä ja aitona englantilaisena gentlemannina, vaikka olikin syntyisin juuri Abruzzeilta.

 

Nuorena miehenä Camillo lähti etsimään elämäänsä uusia mahdollisuuksia Englannista, missä hän sitten perustikin useita menestyneitä ravintoloita. Palatessaan kotimaahansa 1990-luvun alussa hän oli ehtinyt tehdä jo mittavan uran, ja olisi hyvin voinut vetäytyä eläkkeelle. Sen sijaan hän heittäytyikin uusiin seikkailuihin.

Yhdessä kahden kumppaninsa, Valentino Sciotin ja Filippo Baccalaron, kanssa hän perusti Farnesen viinitalon, joka nousi nopeasti yhdeksi tärkeimmistä italialaisista laatuviinien tuottajista. Ystävyksiä yhdisti rakkaus kotiseutunsa perinteisiin ja intohimo viineihin.

Tätä nykyä Farnese kuuluu Fantini Groupiin, joka on Abruzzon alueen merkittävin vientiyritys, ja kaikista alueen viinitiloista se on voittanut eniten viinimaailman palkintoja. Se on laajentunut ostamalla viinitiloja muun muassa Apuliasta, Campaniasta, Basilicatasta, Sisiliassa ja Toscanasta.

Niin Camillo De Iuliis ehti toteuttaa elämänsä toisen unelman. Hänet muistavat hyvin monet viinialan ammattilaiset myös Suomessa, missä hän ehti vierailla useasti. Camillo näytti aina tyypilliseltä englantilaiselta herrasmieheltä. Hän puhui brittiläisellä aksentilla, käytti tweed-takia ja taskukelloa. Hän oli ystävällinen ja kohtelias sielu. Mutta ennen kaikkea hän oli iloinen seuramies, hän rakasti kertoa vitsejä ja anekdootteja viinimaailmasta, soitti harmonikkaa, viihtyi väsymättömästi tanssilattialla ja muutti jokaisen tilaisuuden lämminhenkiseksi kokoontumiseksi.

Farnesen viininvalmistuksesta vastaa edelleen liikekumppani ja pääenologi Filippo Baccalaro. Hänen kunnianosoituksensa edesmenneelle ystävälleen, Don Camillo Sangiovese, on valmistettu kahdesta rypälelajikkeesta. Siinä maistuvat Italian suosituin rypälelajike Sangiovese ja yksi maailman tunnetuimmista rypälelajikkeista Cabernet Sauvignon. Nämä lajikkeet edustavat Camillon avointa ajattelutapaa ja maailmanlaajuista näkemystä sekä hänen syviä italialaisia ​​juuriaan.

Viinissä on voimakas rubiininpunainen väri. Sen tuoksu on hedelmäinen, mukana on hillon, kirsikoiden, mausteiden, lakritsin ja kukkien sävyjä. Maultaan viini on täyteläinen, siinä on punaisia ​​marjoja ja vivahdus tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viini on kokonaisuutena pehmeä ja tanniininen, jälkimaussa seuraa miellyttävä katkeruus. Se sopii luontevasti kaikenlaisten Välimeren keittiön herkkujen, kuten paahdettujen lihojen, leikkeleiden, kovien juustojen ja pastan kanssa.

Tutustu ja tilaa viinin Alkon nettikaupasta tästä 

Kuvat: Farnese