Casa Marín nousi yhden naisen unelmasta viinimaailman huipulle

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Casa Marín nousi yhden naisen unelmasta viinimaailman huipulle

Casa Marín nousi yhden naisen unelmasta viinimaailman huipulle

María Luz Marín haaveili omasta viinitilasta, jossa hän tekisi huippulaadukkaita viinejä. Se oli ennenkuulumatonta Chilessä, jossa viiniteollisuus on melkein kokonaan suuryritysten hallussa. Eikä se, että María Luz on nainen, tehnyt unelman toteuttamista helpommaksi.

Hän tiesi, että viinitilan hankkimiseen tarvittaisiin tukkukaupalla rahaa. Siksi María opiskeltuaan enologiksi työskenteli vuosia suurten viinitalojen palveluksessa säästäen jokaisen liikenevän peson, mutta viinitila pysyi haaveena.

Vasta ryhdyttyään itsenäiseksi viinikauppiaaksi hän onnistui kartuttamaan omaisuuttaan tarpeeksi hankkiakseen pienen viinitilan kotikylästään Lo Abarcasta. Koska tarhat ovat erillään San Antonion muista viinitalueista, moni kollega ja asiantuntija epäili koko hankkeen onnistumista. Mutta María Luz oli syntynyt ja kasvanut seudulla, hän ymmärsi sen mahdollisuudet.

Oman tilansa ja hankkimansa ammattitaidon avulla hän halusi nostaa chileläisen viinin arvostusta maailmalla. Vuodesta 2000 alkaen María Luz Marín on johtanut perustamaansa perheyritystä, ja vastoin epäilijöiden varoituksia saavuttanut viineillään vankan kansainvälisen maineen.

Täydelliset olosuhteet valkoviineille

María Luzin poika Felipe Marín on seurannut viinintekijänä äitinsä jalanjäljillä ja omistautunut viinitilalle. Heidän yhteistyönsä on tuottanut maailmalla palkituimmat chileläiset viinit. Tilan kehittämisessä on koko perhe tiiviisti mukana.

– Voimme ylpeinä sanoa, että olemme nyt Chilen parhaaksi arvioitu valkoviinien tuottaja, kertoo María Luzin miniä ja viinitilan markkinoinnista vastaava Jamie Verbraak. – Vuonna 2018 saimme Chilen maatalousministeriöltä Lo Abarcalle oman alkuperämerkinnän tunnustuksena tuotannon laadusta ja ainutlaatuisesta terroirista.

– Tarhamme ovat pienessä laaksossa San Antonion alueella, missä vain yksi kukkula erottaa meidät valtamerestä. Merellä on yleensä lämpötiloja tasaava vaikutus, mutta meillä tuo erottava kukkula synnyttää suuria lämpötilan vaihteluita. Keskilämpötila on alle 14 astetta, joten täällä on viileämpää kuin Alsacessa. Ilmasto on täydellinen valkoviinille, Jamie kertoo.

Suurin osa Casa Marinin perhetilan tuottamista viineistä onkin valkoviinejä. Tilan tärkeimmät lajikkeet ovat Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Riesling ja Gewürztraminer. Punaisista lajikkeista viljelyssä on Pinot Noir, Syrah ja Grenache. – Uskon, että kaikissa viineissämme on tunnistettava ja selkeästi välittyvä luonne, Jamie sanoo. – Muutamat ilmaston ja maaperän tuottamat tärkeät erityispiirteet korostuvat, erityisesti mineraalisuus ja hapokkuus. Ne ovat täällä vallitsevien ankarien kasvuolosuhteiden tulosta. Maaperä on hyvin köyhää ja kalkkipitoista. Kasvukausi on pitkä, joten rypäleet kypsyvät äärimmäisen hitaasti ja siksi säilyttävät hapokkuutensa.

Huomattavasta hapokkuudesta huolimatta viineihin ei kehity raakoja ”vihreitä” sävyjä, vaan kiitos intensiivisen auringon, runsaasti herkullista kypsää hedelmäisyyttä. Näin hapokkuus on aina hyvässä tasapainossa viinin kanssa.

Kestävästi tuotettuja makuelämyksiä

Tila tuottaa laatuviinejä kahdessa hintakategoriassa. Keskihintaisen Cartagena-sarjan viinit ovat helposti lähestyttäviä ja luonteeltaan leikitteleviä. Niissä on pyritty optimoimaan hinta-laatusuhde, ja kaikki Cartagena-viinit onkin arvioitu sekä James Sucklingin että Robert Parkerin toimesta yli 90 pisteen arvoisiksi.

Myös tilan Pinot Noirit ovat erinomaisen laadukkaita ja luonteikkaita. Rypälettä kasvatetaan eri puolilla tilaa erilaisten lopputulosten saavuttamiseksi. Alkon tilausvalikoimista löytyvä Cartagena Pinot Noir on hedelmäinen ja raikas viini, joka kasvaa savimaassa ja kerätään pari viikkoa ennen muita Pinot Noireja. Se on monipuolinen ruokaviini, joka toimii mainiosti vaaleiden lihojen ja rasvaisten kalojen keralla.

Cartagena-sarjan valkoiset Riesling ja Gewürztraminer ovat luonteeltaan hapokkaan hedelmäisiä, aromikkaita ja mineraalisia. Ne sopivat varsinkin vahvasti maustettujen aasialaisten ruokien ja tuoreiden merenelävien kumppaneiksi.

Korkean laadun lisäksi viinit tuotetaan myös mahdollisimman kestävästi. Sama intohimoinen asenne tekemiseen, joka kohdistuu viineihin, näkyy myös vastuullisessa suhtautumisessa ympäristöön ja yhteisöön. Pohjavesien suojelu, energiatehokkuus ja kierrätys ovat olennaisia asioita tilan toiminnassa, samoin kuin työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen.

Casa Marin viinit tuotetaan Wines of Chile kestävän kehityksen sertifikaatin mukaan ja ovat vegaaneille soveltuvia. Uusi vuosikerta Cartagena Riesling on juuri saapunut Suomeen ja tuoreimmassa, 2020 vuosikerrassa nämä ovat mainittu myös etiketissä.

Viinit;

Casa Marin Cartagena Riesling 2020 Uusi vuosikerta (vegaani, Wines of Chile)

Casa Marin Cartagena Gewürztraminer

Casa Marin Cartagena Pinot Noir

 

Teksti; Mika Niiniranta

Kuvat: Casa Marin