Antiche Terre Venete – Historiallista perintöä vaalien, katse tulevassa

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Antiche Terre Venete – Historiallista perintöä vaalien, katse tulevassa

Antiche Terre Venete – Historiallista perintöä vaalien, katse tulevassa

Hiukan Veronan ulkopuolella sijaitseva Quinto di Valpantena on kylä, josta löytyy korkealaatuisista viineistä tunnettu Antiche Terre Venete -viinitila. Sen omistajat Luciano Sancassani ja Riccardo Degani yhdistivät voimansa tuottaakseen huippulaatuisia viinejä.

”Työurani varrella olen tehnyt hyvin monenlaisia hommia, joskin viini ja maatalous ovat aina olleet osa elämääni ja DNA:tani. Kun olin pikkupoika, vanhempani ja isoisäni ottivat minut useasti mukaan ulkotöihin. Viinitarhoilla ja oliivilehdoissa käyskentely on minun intohimoni. Siitä tulee aina niin hyvä olo.”

Luciano Sancassania kuunnellessa on helppo ymmärtää, mistä hän puhuu. Kävelemme Antiche Terre Veneten päärakennuksen läheisillä viinitarhoilla, Quinto di Valpantenan kylässä, jonne ajaa 20 minuutissa Veronan keskustasta. Edellispäivänä on satanut, ja maaperä on kosteaa ja hieman mutaista. Kengät likaantuvat hetkessä, mutta Luciano ei tunnu välittävän. Hän jatkaa tarinointiaan ja pysähtyy aina, kun edessä on poikkeuksellisen kaunis näköala laaksoon – niitä riittää! Kipuamme ylöspäin, ja pian jalkojemme juuressa avautuu lumoava maisema: kukkuloita, tasankojen peltoja ja lukemattomia viiniköynnösrivejä, jotka piirtyvät symmetrisinä sinistä taivasta vasten.

Lucianon isoisä Vittorio Sancassani alkoi 1900-luvun alkupuolella kasvattaa viiniköynnöksiä ja oliivipuita Valpantenan alueella.

”Olen kolmannen polven tilallinen. Muistan yhä, että isoisälläni oli tapana ottaa minut mukaan pelloille. Hän antoi minun ajaa traktoria tasaisissa kohdissa sillä aikaa, kun muut tekivät heinää. Toisinaan härkien vetäessä vaunuja sain istua toisen härän päällä ja koettaa kääntää vaunuja suitsista – kuin ihmeen kaupalla ne kääntyivät.”

Meillä oli lehmiä, kanoja ja koiria. Lapsuuteni kietoutui maatilan ja sen vaatiman kovan työn ympärille. Isovanhempani viljelivät maata vuokralla täällä Valpantenassa eli paiskivat töitä De Lisca Sagramoson markiisille. Isäni seurasi isoisäni jalanjälkiä, ja yhdessä isoäitini kanssa he alkoivat valmistaa omaa viiniä perheellemme ja ystävillemme, jotka tulivat meille täyttämään koripullojaan.

Olen aina rakastanut ajatusta viinistä, ja siksi laitoin hynttyyt yhteen Deganin perheen kanssa siirtyessäni pois toiselta alalta. Luca Degani on lahjakas viinintekijä, ja hänen pojistaan Davide on valmistunut enologiksi ja Riccardo agronomiksi. Deganeilla on se tekninen osaaminen, joka minulta puuttui. Tulemme myös loistavasti toimeen keskenämme, joten oli fiksua yhdistää voimat. Täällä viiniköynnösten ja oliivipuiden keskellä tunnen olevani kotona.”

Italian hienoimpia viinejä

Ihailen viinitarhojen hallitsemaa maisemaa ja tarkastelen maata, jolla kävelemme. Lucianon mukaan kivistä, pikkukivistä ja valkeasta savesta koostuva kalkkipitoinen maa on ihanteellinen viiniköynnöksille. Kivien ansiosta maaperä pysyy kosteana mutta hengittävänä, eli vesi ei jää seisomaan siihen.

Olemme Veneton viinialueen pohjoisosassa, mailmankuulun amaronen syntysijoilla. Amaronen ohella ”Made in Italy” -laatukäsite tarkoittaa monelle etenkin Barolo-viinejä, Brunello di Montalcinoa ja supertoscanalaista Sassicaiaa. Mikä näistä huippuviineistä on sitten paras?

”Olen aina tykännyt vitsailla, ettei ole sattumaa, että amarone alkaa a-kirjaimella ja barolo ja brunello b:llä! Totta puhuen en ikinä ajattele näitä viinejä paremmuuskantilta: jokaisella on oma karaktäärinsä, persoonansa ja tyyppiarominsa. Mieluummin näkisin kaikki Italian suuret viinit yhtenä rintamana, tekemässä yhteistyötä maamme globaalin viinimaineen eteen”.

”Jos mennään ajassa 15–20 vuotta taaksepäin, käsitys amaronesta oli melko erilainen kuin tänä päivänä. Kun ennen puhuttiin Italian suurista viineistä, mainittiin vain Brunello di Montalcino ja barolo. Mutta viime vuosina amarone on loikannut huimasti eteenpäin, ja tällä hetkellä se luetaan maineeltaan ja myyntimääriltään Italian kolmen tärkeimmän viinin joukkoon. Saavutus on melkoinen, kun ajatellaan sitä, että amarone sai DOCG-luokituksen vasta 2010/2011. Valpolicellan alueen consorzio sanoo amaronen myynnin kasvaneen viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kuudesta miljoonasta pullosta 16 miljoonaan pulloon (luku on vuodelta 2017). Amarone on nykyään niin rakastettu sana, että se saa välillä meidät unohtamaan Valpolicellan alueen amaronen syntysijana.”

Kohti luonnonmukaista tuotantoa

Mitkä ovat ne tärkeimmät parametrit tämän päivän kovasti kilpailuilla viinimarkkinoilla?

”Tärkeimpiä on ehdottomasti kasvu, ja nimenomaan kasvu laadun kautta. Sen vuoksi siirrymme luomutuotantoon eräiden viiniemme osalta. Siirtymäprosessi on aikaa vievä, mutta tänä päivänä luomulle on kovasti kysyntää monilla markkinoilla. Antiche Terre Veneten tuleva tuotantomalli “3 R” on saanut nimensä italiankielisistä sanoista riduci, risparmia ja rispetta (vähennä, säästä ja kunnioita). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa tulemme kajoamaan köynnösten kasvumaahan vain minimaalisesti. Tällä hetkellä käytämme 30–35 % vähemmän kemikaaleja kuin konventionaalisessa viljelyssä, ja ”3 R” -mallimme tuo jo meidät hyvin lähelle luomutuotannon kriteerejä.”

Mitä kaikkea konversiovaiheessa tulee ottaa huomioon?

“Ensinnäkin, luomusertifikaatin saaminen Italiassa kestää kolme vuotta. Sinä aikana luomuun siirtyviä tarhoja ei saa viljellä, mikä tekee prosessista melko kalliin. Näillä tarhoilla on otettava käyttöön tietyt toimintatavat. Tarkastuksia, kuten maaperän sekä lopputuotteen eli viinin kemiallisia analyysejä tehdään paljon – ja täysin oikeutetusti. Uskon kuitenkin luomuun siirtymisen kannattavan niin tuotteen laadun kuin ympäristön.

Antiche Terre-viinit Alkossa

 

Teksti ja kuvat: Jesper Storgaard Jensen