Amarone – mielipiteitä jakava rakastettu Italialainen viini-ikoni

Wineworld Finland / Wineworld Wine Stories  / Amarone – mielipiteitä jakava rakastettu Italialainen viini-ikoni

Amarone – mielipiteitä jakava rakastettu Italialainen viini-ikoni

Amarone-viinit ovat Italian legendaarisia punaviinejä. Nykypäivän alkoholiprosenttia kavahduttaman viiniasiantuntijat parjaavat usein tätä Valpolicellan alueen ”lempeää jättiläistä” joka kuitenkin on asettunut viinimaailman ikoniviinien pariin vankistaen positionsa vuodesta toiseen.

Mikä on Amarone?

Lyhyesti sanottuna viini, joka valmistetaan kuivatuista rypäleistä paikallisista lajikkeista. Tässä ydinasia. Rypäleiden on oltava laadukkaita, kuivatusprosessi on oltava tarkkaan valvottu ja sen aikana tapahtuma kemiallinen prosessi on ymmärrettävä. Tämä ei synny lonkalta. Amaronea ei saa halvalla. Sen tuotanto prosessi on kallis ja sen tuotanto on pientä. Ja tyylejä on monia.

Valpolicella sijaitsee Veneton alueella, Pohjois-Italiassa

Amarone-viinit tulevat Valpolicellan alueelta pohjois-Italiassa. Alue ulottuu Veronan kaupungin ympäristöön. Läntinen osio ulottuu Veronasta länteen kohti Garda-järveä ja täällä löydät Valpolicella Classico alueen, joka käsittää mm Negrar, Fumane ja Maranon laaksot. Itäinen puoli ulottuu Lessini-vuorilta itään kohti Soavea Valpantenan laaksoon missä ilmasto ja maaperä on hieman erilainen. Täällä maaperän rautapitoisuus on korkeampi ja ilmasto mannermaisempi koska Garda-järven vaikutus mikroilmastoon on vähäisempi, kun Valpolicella classicon puolelle. Valpantenassa mm yön ja päivän lämpötilaterot ovat suurempia.

Onko Amarone kuiva vai makea

Amarone on kuiva. Mutta historiallisesti Recioto-viini, joka voidaan katsoa Amaronen esi-isäksi oli makeaa, kuten moni muukin punaviini entisen aikaan. Reciotoa valmistetaan vieläkin, mutta vain pienissä määrin koska suurin osa asiakkaista haluavat kuivaa Amaronea. Alkuperäinen makea Recioto-viini on se oikea ”Vini da meditazione”.

Amarone-nimi viittaa Italian kielen sanaan ”Amaro” = kitkerä ja kertoo että kyseessä on kuivaksi käynyt Recioto-viini. Perusviini on aina sama ja perustuu paikallisista lajikkeista.

Ensimmäiset kaupalliset Amarone-viinit syntyvät 1950-luvulla, jolloin Bolla ja Bertani lanseerasivat kategorian. Varsinainen ”buumi” alkoi 1990-luvulla. Maailmanlaajuinen kysyntä kasvatti Amaronen tuotantomääriä n 1 milj pullosta lähes 15 miljoonaan pulloon parhaimpina vuosina. Nykyään vuosittainen tuotanto on n 8 milj pulloa. Kuulostaa paljolta, mutta ei se sitä ole. Chianti Classico DOCG-viinejä tuotetaan n 28 milj pulloa.

Valmistus

Amaronen perusviini on perinteinen Valpolicella-blendi jonka ominaisuudet tulee paikallislajikkeista Corvina, Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella ja Molinara sekä muita paikallisia lajikkeita. Corvina on Venetolle se mikä Pinot Noir on Burgundille tai Nebbiolo Piemontelle. Sitä on viljelty alueella satojen vuosien ajan ja on adaptoitunut maaperään ja ilmastoon. Corvinan / Corvina Veronesen osuus on oltava vähintään 45 %.

Corvina on lajike, joka kypsyy myöhään ja sen paksu kuori tekee siitä kuivattamiseen sopivan. Rondinella taas tuo yrttisyyttä ja Molinara hapokkuutta. Corvinonea käyttää tuottaja, joka kaipaa viiniinsä enemmän ”painoa” koska siinä on enemmän tanniinisuutta. Amarone on aromikas viini joka on usein ryhdikkään hapankirsikkainen ja karvasmantelinen ja raikaskin. Juuri nämä piirteet pitäisi löytää Amaronessakin. Tanniineja ei paljoakaan mutta ryhdikkyyttä tuovaa raikasta hapokkuutta kylläkin. Amaronea on varastoitava vähintään 24kk.

Kuivatus

Apassimento-eli kuivatuksen takia viini on tiivis, runsas ja moniulotteinen. 80–120 päiv

kuivattu Corvina terttu

ää kestävä kuivatusprosessi haihduttaa viinistä 30–50% kosteutta. Talon tyylit vaihtelevat ja jokaisella on oma filosofiansa. Jos olet maistanut yhtä Amarone, et ole maistanut niitä kaikkia.

Valmistusmenetelmä on modernisoitunut ja moni tuottaja välttää nykyään pitkää käymistä kuorimassan kanssa vaan käyminen tapahtuu kontrolloiduissa terästankeissa missä säännöllisesti sekoitetaan kuorimassa viinin kanssa. Tuloksena on raikkaampi ja hedelmäisempi ja pehmeämpi viini. Tästä esimerkkinä mm Antiche Terre Venete.

Juonko nuorena vai varastoinko

Tosin kun muut punaviinit Amarone-viiniin kehittyy ikääntyessään hedelmäisyyttä. Varastoitu Amarone pursuaa hedelmäisyyttä, suklaata, kahvia mutta harvoin tammea tai animaalisia piirteitä. Usein Amarone varastoidaan isoissa tammitynnyreissä koska tammi ei ole ”se juttu” sen alueen viineille. Amarone on usein nuorena nautittava mutta varastoimispotentiaali on pitkä.

Amarone on Terroir-viini, jonka sydän ja sielu on kasvupaikassa ja sen vaikutuksessa rypäleisiin. Appassimento eli kuivatus tuo lopputulokseen lisää ulottuvuutta ja elementtejä.

Hyvä Amarone on viinillinen, ei makea

Corvina köynnös Valpantenassa

Amarone-tyylejä on useita ja se vaihtelee eri tuottajien välillä – jotkut sallivat jalohomeen tulemisen rypäleisiin kuivatuksen aikana, toiset taas välttävät sitä. Kuivatus ja etenkin jalohomeen vaikutus lopputulokseen on se, että rypäle tiivistyy ja siitä haihtuu nestettä ja viiniin tulee korkeampi osuus sokereita, aromeja ja glyseriiniä. Mitä enemmän jalohomeen tuomaa glyseriiniä, sitä enemmän Amarone viinissä on ns ”makeuden illuusiota” eli suuntuntumaa. Amaronen maku ei tule olla raskas, tanniininen eikä ”portviinimäinen ” vaan Amarone on usein hyvinkin ”viinillinen viini”. Ja jälkimaku on kuiva vaikka jonkin verran jäännössokeria löytyy. Usein vähemmän mitä luullaan.

Onko edullinen Amarone hyvää?

Jokainen päättäköön itse. Mutta Amarone ei synny halvalla ja laadusta ei voi tinkiä. Laatutuottajan rankatut rypäleet tai viini päätyy usein toisen etiketin alla kuluttajalle halpaan hintaan. Siksi on tunnettava tuottaja, talo ja heidän filosofiansa. Sama sääntö pätee Burgundin, Samppanjan, Riojan, Piemonten yms viinialueiden viineihin.

Amarone ja ruoka – ei pelkkä meditaatioviini

Amarone-viinistä on paljon uskomuksia kuten ”ei sovi minkään ruoan kanssa”, liian voimakas ja raskas viini jota ”ei voi juoda”. Mutta Amarone-viini on varsin nautittava yhdistellä eri ruokien kanssa. Kuivatuksen takia viinissä on alhaisempi hapokkuus, runsas hedelmäisyys ja matalat tanniinipitoisuudet. Viini on erinomainen ruokapöytään missä on sekä makeutta että hapokkuutta ja voimakkaitakin mausteita. Se en erinomainen pihviviini sekä haudutettujen pataruokien kanssa. Se kestää voimakkaan riistan eikä välttämättä tyrmää hienoa poronfilettä. Ei ihme, että Amarone on löytänyt tiensä myös Suomalaisten sydämeen. Ja toimiihan se juuston ja tumman suklaankin kanssa sekä kruunaa joulupöydän.

Antiche Terre Venete

Tämän talon Amarone-viinit eivät tyrmää vaan hurmaa.

Tuottajan Amarone della Valpolicella tulee perheen omistamilta tarhoilta Valpantenassa. Tarha sijaitsee kukkulan laella Sta Maria in Stellen kylässä.

Viinintekijä Riccardo Deganin tyyli on vankka ”Valpantenalainen” ja moderni. Viinissä on miellyttävän mehukas keskimaku ja jälkimaku on hienoisen tanniinin sävyttämä ja hedelmäisen raikaskin. Viinillinen Amarone joka ei ole liian raskas kypsyyy osittain käytetyissä tammitynnyreissä koska ”viinissä pitää dominoida Valpantenan herkkä hedelmä eikä tammi”

Löydät Antiche terren Amarone-viinit Alkon tilausvalikoimasta, ravintolamyynnistä sekä Viking Line myymälävalikoimasta

 

Teksti Nina Witikka / Wineworld Finland Oy