Penley Estate – vahvojen siskosten viinitila Coonawarran sydämessä

Etelä-Australian Coonawarrassa viiniä valmistava Penley Estate tunnetaan laadukkaista ja pitkäikäisistä Cabernet Sauvignon- ja Shiraz-punaviineistään. Vahvojen naisten luotsaaman perhetilan Atlas Shiraz on nappivalinta etenkin yrttiselle pääsiäislampaalle.

Upeiden Shiraz-punaviinien ohella merellinen ja aurinkoinen Coonawarra on niin tunnettu cabernet sauvignoneistaan, että ’Coonawarra Cabernet’ on maailmalla käsite. Merituulten viilentämää, Adelaidesta ja Melbournesta länteen sijaitsevaa Coonawarraa pidetäänkin Australian parhaana Cabernet-alueena.

– Geologialtaan Coonawarra on ainutlaatuinen. Kalkkikivimaan päällä on erittäin rautapitoinen terra rossa -maa. Tätä yhdistelmää ei löydy miltään muulta viinialueelta maailmassa, kertovat Penley Estatea pyörittävät siskokset Alexandra ”Ang” ja Rebecca ”Bec” Tolley.

Nimensä Penley Estate sai heidän vanhemmiltaan. Reginald Tolley tapasi Judith Penfold Hylandin 1947, ja avioitumisensa myötä tämä tunnetuista viinintekijäsuvuista tuleva nuoripari keksi Penley-nimen. Viinitilan nimi siitä tuli vuonna 1988, kun Ang ja Bec Tolley hankkivat Kym-veljensä kanssa palan maata Coonawarrasta ja alkoivat valmistaa viiniä oman brändin alla. Jo vuotta myöhemmin Penley Estate Phoenix Cabernet voitti kultaa arvostetussa Adelaide Wine Show -viinikilpailussa.

Cabernet’n ohella tilan tarhoille istutettiin Shiraz’ta, sillä Coonawarran uniikki kasvumaa sopii rypäleelle erinomaisesti. Lisäksi Penley Estaten tarhoilla kasvaa Merlot’ta, Pinot Noiria, Cabernet Francia, Grenachea ja Chardonnayta.

Vahvojen naisten viinejä

Kym Tolleyn eläköidyttyä Penley Estaten johto on ollut kuusi vuotta perheen naisten käsissä. Tarhojen määrä on kasvanut alkutaipaleen muutamasta hehtaarista yli 80:een, ja tilalla on modernia teknologiaa ja perinteisiä viinintekomenetelmiä hyödyntävä viininvalmistamo.

– Lähdemme silti kaikessa liikkeelle ajatuksesta, että viini on elävä juoma, joka valmistetaan tomun keskellä kasvaneiden rypäleiden mehusta, Bec Tolley toteaa.

Myös Penley Estaten viininvalmistuksesta vastaavat naiset. Australian huippuviinintekijöihin lukeutuva Kate Goodman tekee Lauren Hansenin kanssa uniikkia kasvuympäristöä heijastavia terroir-punaviinejä, jotka tunnetaan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan. Tarhoilla työskentelyä johtaa maaperäspesialisti Hans Loder.

– Nämä maat ovat niin upeita, ettei niitä väsy koskaan ihastelemaan. Kiertäessämme tiluksiamme ajattelemme aina, että tämä on aito paratiisi. Siihen fiilikseen ei totu ikinä, naurahtaa Ang.

– Viidennen viinisukupolven edustajina tunnemme myös suurta ylpeyttä sukumme edesmenneistä vahvoista naisista, jotka paiskivat hommia australialaisen viinin eteen, mutteivät välttämättä saaneet aina työstään tunnustusta, Bec täydentää.

Vaikka Penley Estatella arvostetaan tilusten historiaa sekä täyteläisistä, hienosti ikääntyvistä punaviineistään tunnetun Coonawarran perinteitä, on viininvalmistusta haluttu elävöittää ”ripauksella kokeilunhalua ja hauskanpitoa”. Katen myötä perhetilan punaviinien tyyli on muuttunut perinteistä seriöösiä coonawarraa elegantimmaksi, eläväisemmäksi ja rennommaksi.

– Täällä Australiassa suhtautuminen viiniin on ihanan rentoa. Viini on elämäntapa, joka yhdistää ruokaa, juomaa ja uusien kasvojen tapaamista rakastavat ihmiset, Ang toteaa.

Penley Estaten punaviinit Alkossa

Penley Estate Atlas Shiraz 2017
Coonawarra, Australia

Keskitäyteläinen, karmiininpunainen väri.
Hyvin aromaattinen, primääriarominen tuoksu: lakritsia, vahvasti eukalyptusta, tuoretta minttua, tummaa tiivistä marjaa, Fazermint-konvehtia, jotakin lääkemäistä.
Yllättävän freesi ja hapokas, melko täyteläinen maku, jossa on mehevää tummaa boysenmarjaa ja lakritsia sekä mentholinen, mukavasti viilentävä keskivaihe. Selkeät tanniinit ja hapokas, pippuriseen taittava ja raikas loppumaku. Tasapainoinen, miellyttävä, nuorekas viini.

Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon 2018
Coonawarra Australia

Keskitäyteläinen, karmiininpunainen väri.
Hieman sulkeutunut tuoksu, josta erottuu lasissa avautumisen jälkeen mustetta, vihreää paprikaa, kaarnaa, syreeniä, bitteristä mokkaa ja jotain punasävytteistä, maamaista, keitettyyn vivahtavaa.
Melko voimakas, silti ilmava ja hyvin suussa liukuva maku, jota dominoivat mustaherukankuori ja tulinen paprika. Pitkä, tanniinisen kovahko jälkimaku, jota eukalyptuksinen vivahde raikastaa.
Viini vaatii ruokaa.

Teksti; Sanna Pöyry