Quinta da Pedra Alta

Wineworld Finland / Quinta da Pedra Alta

Quinta da Pedra Alta – raikkaita ja tyylikkäitä viinejä Douron laaksosta

Kun Portugalilainen ja Australialainen viinintekijä lyövät ideatäytteiset päänsä yhteen, syntyy viinejä, joiden raikkaus, tyylikkyys ja hapokkuus poikkeavat Douron perinteisen raskaista ja rustiikeista viinien tyylistä.

Douron sydämessä, Soutelinhossa Favaiosissa sijaitseva viinitilan terassit nousevat Pinhao-joen jyrkille terassirinteille. Tilalla on pitkä historia, joka juontaa juurensa 1700-luvulle ja tarhoilta löytää kolme graniittimerkkiä (Feitoria), jotka sijoitettiin parhaille tarhoille alueen rajauksen yhteydessä 1761. Tila on ainoa yksittäinen Quinta, jolla on merkkejä. Tilan korkealaatuisia rypäleitä on aikaisemmin kasvatettu portviineijä varten. 1990-luvun puolivälissä / 2000-luvun alussa tapahtuneen kunnostusprojektin jälkeen tilalla alettiin valmistaa DOC Douro -pöytäviinejä.

Uudet omistajat ostivat Pedra Altan juuri ennen vuoden 2018 sadonkorjuuta, ja tiimi yhdessä lahjakkaan viinintekijä João Piresin kanssa oppivat koko ajan ymmärtämään mitä tämä pala maata voi tarjota hyvän viinin ystäville.

Joao Pires  ja Matt Gant, viinintekijä Australian Barossasta, tapasivat kun Joao oli Australiassa tekemässä satoa. Yhteiset ideat ja keskustelut sekä ajatuksenvaihto viininteosta juonsi yhteiseen projektiin ja Quinta de Pedra Altan tullessa myyntiin 2016, Gant tiesi osuneensa erinomaiseen ja sydämenläheiseen investointikohteeseen. ”Rakastan sitä, että voimme tehdä niin erilaisia viinejä samalta tilalta”.

Viinitila tarvitsi uuden alun, uutta energiaa ja lisärahoitusta jotta sen potentiaali pääsisi alkuun. Ja Matt pyysi myös ystävänsä ja koulukaverinsa, Ed Woodwardin, joka tunnetaan enemmänkin jalkapallopiireista, osakkaaksi.

35 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat 230-550 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella, ja ne on istutettu eri puolille kukkuloita, terassitarhoille. Tämä korkeuden vaihtelun ja auringolle altistumisen yhdistelmä auttaa takaamaan täydellisen tasapainon ja monimuotoisuuden viineissä.

Terasseilta löytyy yli 40 vuotta vanhoja viiniköynnöksiä sekä uudempia istutuksia. Tilalla kasvaa vain alkuperäisiä ja perinteisiä Douro-rypäleitä, ja tuotannossa on tällä hetkellä valko-ja punaviinejä sekä portviinejä.

Douron kasvupaikkana sekä sen alkuperäislajikkeet tuottavat usein raskaita, tanniinipitoisia viinejä. Quinta da Pedra Altan tiimi halusi viiniin eleganssia ja raikkautta. He eivät liota viiniä liian kauan rypälekuorten kanssa ja viineissä on selvää Douromaista makuprofiilia, mutta ilman liian isoja makuja. Raikkaus tulee vuorista ja pehmeys joesta.

35 ha terassoiduilta tarhoilta tuotetaan valko-ja punaviinejä sekä kahta portviinia; raikas valkoinen sekä 10 vuotias Tawny, jonka makuprofiili on kuin 20-vuotias ja taustalla siintävä raikkaus on talon tyylinen. Parhaina vuosina tuotetaan myös Vintage Portviiniä. Perus-valkoisen ja punaisen viinin lisäksi muutamia Reserve-viinejä.

Läydät Quinta da Pedra Altan viinit Anoran ravintolamyynnin kautta tai Alkon tilausvalikoimasta 

Linkki tuottajan sivulle 

Pvm

28th marraskuu 2022

Kategoria

Portugali

Tags

Portugal, portviini, white port