Edetaria

Wineworld Finland / Edetaria

Edetarian moderni viinitila sijaitsee uinuvan Gandesa-kaupungin liepeillä, keskellä kaunista Terra Altan viinilaaksoa, missä viinin lisäksi viljellään manteleita sekä oliiviöljyä. Alue kuuluu Kataloniaan ja sai oman DO-merkintänsä 1985. Katalonian kaukaisessa kolkassa sijaitseva viinialue on nousussa ja on tunnettu välimerellisistä viineistä, joissa on erinomainen hinnan-ja laadun suhde.

Terra Alta on Katalonian toiseksi suurin tuotantoalue ja täällä tuotetaan kolmasosa koko maailman Garnacha Blanca – viineistä. Lajikkeen tunteminen ja siitä välittäminen on Terra Altan viinituottajien sydämen asia. Täällä  maaperä on hiekkaisempi kun Montsant ja Priorat – eikä vulkaaninen vaan hiekkapitoisempi ja muodostaa erinomaisen kasvualustan Garnacha Blanca-lajikkeelle.

Välimerelliset viinit ja Garnatxa Blanca

Terra Altan viinien historia yltää pitkälle ja pitkään siellä tuotettiin hapettuneita, runsasalkoholisia viinejä. Mutta se on historiaa. Ilmasto on herkullinen yhdistelmä välimerellistä sekä mannermaista ilmastoa. Pitkä kuuma kesä ja viileä talvi sekä Ebro-joen laaksosta lännestä puhaltava lämmin ja kuiva El Cierzo-tuuli viilentää tarhoja kuuman kesän aikana ja minimoi homevaurioita. Maaperä koostuu savisesta merellisestä hyvin veden poistavasta kalkkikivestä.

Alueen kuuluisin lajike on Garnacha Blanca. Muita lajikkeita kuten Parellada, Macabeo, Moscatel, Garnacha, Verinena, Syrah sekä Ull de Llebre ( Tempranillo) on alkueräsilajikkeita joita kasvatetaan kansainvälisten lajikkeiden lisäksi.

Vain alueen alkuperäislajikkeisiin keskittyvän Edetarian viinit ovat autenttisia, maaperänsä ja kasvupaikkansa ilmentymiä sekä luonnonmukaisesti viljeltyjä. Vanha köynnöskanta sekä pieteetillä istutetut tarhat ovat tarkkuudella suunniteltu ja uudet köynnökset on istutettu optimaalisiin paikkoihin kasvua ajatellen. Suuri osa 70 ha köynnöksistä ovat yli 60-vuotiaita ja loput 25-40 vuotta sitten istutettuja. Avainsanoja ovat pienet satomäärät, luonnonmukaisuus sekä maaperän osaaminen ja ymmärtäminen. Jokainen palsta ja tarha on oma persoonansa. Edetarian tarhat on istutettu 5 eri maaperään ja tämä antaa mahdollisuuden tuottaa persoonallisia, maaperäänsä ilmentäviä viinejä.

Viini kuuluu maalle ja sen pääasiallinen tehtävä on heijastaa maaperää, ilmastoa ja aitoa  alkuperää. Siksi Edetaria on täysin sitoutunut luonnon kunnioittamiseen sekä kestävän kehityksen toimintoihin tarhoillaan. Ihmisen käden jälki ja vahva terroir-osaaminen synnyttää viinejä joilla on vahva persoonallisuus.  Terroir-osaaminen sekä yksityisjohtiin keskittyvä viininvalmistus ovat avainasemassa. Mitään ei jätetä  huomioimatta ja inspiraatioon, vapaaseen ajatteluun sekä kokeiluun on aina tilaa ja aikaa.

Luonnonmukainen toimintamalli

Kestävän kehityksen viljelys-ja tuotantotavat ovat Edetarian tiimille itsestäänselvyyksiä. On tärkeää säilyttää maaperän alkuperäinen rakenne ja hapettuminen esimerkiksi pitämällä joka toinen köynnösriviväli vapaana aluskasvillisuudesta sekä vaihtelemalla välejä. Tilalla käytetään lannoitteena vain oman tilan tuottamia kompostituotantoa sekä omia eläinkunnan lannoitteita. Mitään kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä. Toimintamalli perustuu homeopaattiseen, ennaltaehkäisevään toimintaan.

Edetaria on CCPAE-sertifioitu ja suuri osa energiasta viinilässä tulee omista aurinkopaneeleista. Edetaria on myös aktiivinen jäsen ”Terres de l’ebre Reserva de ala Biosfera” järjestössä jonka tehtävänä on pitää Ebro-joki puhtaana ja alkuperäisenä kasvillisuutensa ja eläinkuntansa suhteen. Toiminnassa yhdistyy maanviljelyn, ympäristön, alkuperäisen maiseman ja kulttuurin vaaliminen samalla edistäen alueen maanviljelyä sekä turismia.

 

Pvm

15th marraskuu 2022

Kategoria

Espanja