Välimerelliset pikkujoulut- herkkuja helposti

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Välimerelliset pikkujoulut- herkkuja helposti

Välimerelliset pikkujoulut- herkkuja helposti

Joulualus on aikaa, jolloin ystäviä tavataan pikkupurtavan merkeissä. Niinpä keräsin Himahellan postaukseen makuja Välimereltä. Roseeviiniä sekä roseekuohuvaa on nykyisin trendikästä juoda myös talvella. Ja miksi ei, makumaailmaltaan ja väriltään se sopii mainiosti jouluisten pikkupalojen kanssa tarjottavaksi.

Kaikkialla Välimerella nautitaan pikkupaloja : Espanjassa tapaksia, Italiassa antipastia ja Kreikassa mezeä. Samoin lasissa olevan juoman  voi valita mieltymystensä mukaan, se voi olla espanjalaista sangriaa tai cavaa, ranskalaista roseeviiniä tai kiriä (valkoviiniä ja mustarherukkamehua/likööriä)  tai  kuplivaa italialaista proseccoa. Proseccoa on saanut valmistaa roseena vasta syksystä 2020. Tyyli on nyt vapaa ja kaikki käy.

Antipastia Italiasta

Italialainen antipasti koostuu tavallisesti paikallisista juustoista, salameista ja muista makkaroista, ilmakuivatusta kinkusta ja crostineista. Myös oliiveja ja hedelmiä on usein näiden kaverina. Näistä aineksista saa koottua helpon ja herkullisen illanistujaistarjottavan.

Alkupalaleipien ja pikkupurtavien seurana maistuu luonnollisesti italialainen kupliva, esimerkiksi Venetosta kotoisin oleva erittäin kuiva, hapokas marjaisan raikas roseeprosecco Le Contesse Prosecco Rosé Brut 2020, 13,99 e.

Espanjalainen manteligazpacho maistuu joululta

Kylmä mantelikeitto edustaa tässä postauksessa Espanjaa. Manteliruoat kuuluvat tyypillisesti Välimeren keittiöön, sillä mantelipuu viihtyy välimerellisessä ilmastossa, jossa kesät ovat kuumat ja kuivat ja talvet puolestaan leudot ja sateiset.
Tarjoa kylmä, valkosipulilta maistuva keitto shottilasista tai vaikka pilttipurkista, kuten kuvassa. Tästä ohjeeseen.

 

Espanjaa edustaa tässä kattauksessa kuiva roseekuohuviini La Vida al Camp Rosé Cava Brut 2018   , 15,08 e, Pikkujouluissa kauniin punertavalla roseella voi mainiosti korvata glögin ja kuplajuoma toimii mainosti suolasten pikkupalojen makuparina.

teksti & kuvat: Tiina Rantanen