Uutuusviinissä heijastuu Chilen Itata laakson viininviljelysperinteet

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Uutuusviinissä heijastuu Chilen Itata laakson viininviljelysperinteet

Uutuusviinissä heijastuu Chilen Itata laakson viininviljelysperinteet

Don Cande Cinsault tulee  pieneltä tarhalta Chilen viileässä itata-laaksossa joka on yksi alkuperäisistä viinintuotantoalueista Chilessa.  Tarhat on kastelemattomia ja köynnökset yli 70-vuotiata.

Viinit täällä Itatassa ovat viileän alueen ja köyhän maaperän tuotoksia; maultaan kevyempiä, tyylikkäitä sekä hienotunteisia. Cinsault lajikkeella on täällä pitkät perinteet ja ”Don Cande” joka viljelee Bularco-nimistä tarhaa on tunnettu hahmo alueella. Alueen viinit myytiin pitkään ison teollisuuden ”täyttöviineiksi”, mutta Chilen uuden sukupolven ”terroir-metsästävät” viinintekijät jotka haluavat pelastaa ja kunnioittaa Chilen vanhoja köynnöskantoja sekä Chilen viinintuotantoperinteitä, ovat nostamassa aluetta uuteen kukoistukseen ja pelastamassa vanhoja tarhoja tuholta. Viña Koylen viinintekijä Cristobal Undurraga sai tarhalla vieraillessaan inspiraation tehdä tämä viini.

Tämän viinin kokonaistuotanto vuosikerralla on noin 15 000 pulloa josta Alko myy noin 1/3.

Viini nautitaaan perinteisesti paikallisen mausteisen possunlihamakkaran kanssa ja se soveltuu hyvin hieman mausteisen ruoan kanssa ja on erinomainen joulupöydässä. Viini saa hieman selkärankaa siitä, että se käy rankojen kanssa. Tämä tuo ryhtiä viiniin jonka sen hedelmäisyys mukavasti tasapainoittaa. Henkilökohtaisesti ihastuin siihen miten viini sopi laadukkaan sinihomejuuston kanssa.

Koyle Don Cande Cinsault Alkon verkkosivuilla

Wine Enthusiast: Chilean Pioneering Winemakers are raising the bar

Wine & Spirits Cinsault – Itata’s summer red