Spier- Etelä-Afrikan edelläkävijä

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Spier- Etelä-Afrikan edelläkävijä

Spier- Etelä-Afrikan edelläkävijä

Etelä-Afrikka on kiehtonut viininystäviä jo vuosikymmeniä. Hyväntoivonniemen dramaattisen kauniin rannikon, Pöytävuoren ja eloisan Kapkaupungin kupeessa kasvavat viiniköynnökset tuottavat viinejä, jotka osaavat yllättää sähäkällä raikkaudellaan. Kylmä Benguelanvirta pitää meriveden kylmänä ja ilmaston suotuisana viininviljelyyn. Poikkeuksellinen maantieteellinen sijainti ja pitkät perinteet laatuviinien tuotannossa tekee alueesta erityisen mielenkiintoisen. Tämän tietää Etelä-Afrikan vanhimpiin viinitaloihin kuuluva Spier.

Maineikas Spier on yksi maan palkituimmista viinitaloista, jonka historia ulottuu 1600-luvun lopulle. Viinitalon yli 300 vuoden kokemus viininviljelystä saa kaikki puheet Etelä-Afrikasta “uuden maailman” viinimaana lentämään ulos ikkunasta. Viiniä on viljelty Hyväntoivonniemen ympäristössä vuosisatoja, joka näkyy rypälelajikkeiden kirjossa. Etelä-Afrikkaa pidetään kuumana viinimaana, missä tummat ja täyteläiset rypälelajikkeet kuten Pinotage, Merlot ja Cabernet Sauvignon kukoistavat. Tästä syystä keskivertoa viileämmässä ilmastossa Etelä-Afrikan rannikolla tuotetut runsaan hapokkaat ja pirteän hedelmäiset valkoviinit usein yllättävät viininystävän positiivisesti.

UUSI VIINIAPELLAATIO

Etelä-Afrikan viinien monipuolisuuden puolesta puhuu maan lukuisat laatuviinialueet eli Wine of Origin-viiniapellaatiot. Vuonna 2017 Etelä-Afrikan viiniapellaatioiden joukkoon liittyi Kapkaupungin viiniviljelykset kattava WO Cape Town, joka alleviivaa tämän ikonisen kaupungin potentiaalia tuottaa laatuviiniä. Kapkaupunki on paitsi turistien suosima lomakohde, mutta se on myös tunnettu myös huippuviineistä. Kapakaupungin laitamilla kylmän Atlantin valtameren välittömässä läheisyydessä viihtyy erityisesti vaaleat rypälelajikkeet kuten Sauvignon Blanc.

“Etelä-Afrikkaa ympäröi kaksi merta: Lämmin Intian valtameri idässä ja viileämpi Atlantin valtameri lännessä. Merellä on suuri merkitys Etelä-Afrikan viininviljelyalueiden mikroilmastoihin,” kertoo Spierin kellarimestari Johan Joordan. “Alueet kuten Darling, Kapkaupunki ja eteläinen Stellenbosch, jotka sijaitsevat lähellä rannikkoa Atlannin puolella tuottavat raikkaita rypälelajikkeita runsaan aromaattisella makuprofiililla.”

Ilman keinokastelua viljellyt Tygerbergin viinitarhat antavat merellisen raikkaan ja virtaviivaisen makuprofiilin Spier Seaward Sauvignon Blanc-valkoviinille. Nimelleen uskollinen valkoviini saa inspiraationsa meren läheisyydestä. Kylmien merivirtojen ansiosta yöt alueella ovat keskivertoa viileämmät, jonka ansiosta rypäleet kypsyvät hitaasti tuottaen konsentroituneita ja tyylikkään tasapainoisia viinejä. Vain vapaasti valuneesta rypälemehusta valmistettu Spier Seaward Sauvignon Blanc on kypsynyt kolme kuukautta sakan kanssa ilman tammea, joka auttaa tuomaan esiin sekä Sauvignon Blancin aromikkaan luonteen sekä uuden WO Cape Town-apellaation viileähkön ilmaston raikkauden.

 

 

GROWING FOR GOOD

Perheyrityksenä Spier vaali viinitalon pitkiä perinteitä, mutta ei kavahda innovatiivista ja modernia tuotantoteknologiaa. Eettiset ja ekologisesti kestävät toimintatavat niin viinitarhalla kuin kellarissa sekä muissa Spier-viinitilan toiminnoissa ovat osa perheen ydinarvoja. Tämä näkyy muun muassa Spierin Growing for Good-ohjelmassa, jonka tavoite on voimaannuttaa paikallisia köyhiä yhteisöjä esimerkiksi tarjoamalla tarpeellisia kulutustavaroita vastineeksi istutetuista puista sekä luomalla työ- ja harjoittelupaikkoja nuorille viinin, hotelli- ja matkailualan, maanviljelyn ja taiteen saralla.

Yli 600 hehtaarin maanomistajina ympäristöystävällinen ja ekologisesti kestävä viinituotanto on erityisen tärkeää Spier-viinitilalle. Tasapainoisen ja kukoistavan ekosysteemin vaalimisen ytimessä on esimerkiksi veden kierrätys oman vedenkäsittelylaitoksen avulla. Myös energiankulutuksen kokonaisvaltainen pienentäminen, aurinkovoiman lisääminen, biojätteen kompostointi ja uudelleenkäyttö viinitarhoilla, alkuperäisten puulajien hoito ja istutus, panostus luomuviljelyyn välttämällä kemiallisia lannoitteita ja hyönteismyrkkyjä sekä omavaraisen maanviljelyn lisääminen ovat vain muutamia aloitteita Spierin vakuuttavassa Growing for Good-ohjelmassa. Tämän lisäksi jokainen uusi työntekijä Spierin viinitilalla käy läpi viisi päivää kestävän koulutuksen, missä pureudutaan niin ympäristöön liittyviin aiheisiin kuin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Spier-viinitilan meren koskettamat viinit vievät viininystävän makumatkalle Etelä-Afrikkaan, joka yllättää raikkaalla happorakenteella, tasapainoisella makuprofiililla ja viehättävällä suutuntumalla. Keskivertoa viileämmästä ilmastosta hyötyvät rypälelajikkeet kuten Sauvignon Blanc ovat lähes poikkeuksetta erinomaisia ruokaviinejä, jotka saavat veden herahtamaan kielelle.

Spier- viinien Alkon valikoimaan tästä.