Pinot Noir – punaviinien tyyliniekka

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Pinot Noir – punaviinien tyyliniekka

Pinot Noir – punaviinien tyyliniekka

Pinot Noir on varmasti yksi arvostetuimmista rypälelajikkeista. Se on kotipaikassaan Burgundissa kuningatar ja viihtyy hyvin eri puolilla maapalloa, kunhan kasvupaikka on riittävän viileä. Lajike jakaa reilusti myös mielipiteitä, sitä yksi rakastaa ja toinen pitää liian kevyenä.

Pinot Noiria on usein kutsuttu syystä viljelijän painajaiseksi. Moni arvonsa tunteva viinitalo on sitä kokeillut, oli järkeä, tai ei. Pinot Noir vaatii paljon sekä kasvupaikalta, viljelijältä, että viinintekijältä, mutta onnistuessaan tästä lajikkeesta tehdään maailman arvostetuimpia ja elegantteja viinejä. Lajike ilmentää kasvupaikkaansa hienosti. Viileässä kasvanut pinot noir saattaa olla viiltävän tyylikäs ja napakka, kun taas lämpimämmän alueen viinistä löytyy herkullista mehevyyttä ja kypsää hedelmäisyyttä. Viileässä lajike säilyttää upean hapokkuutensa, joka antaa viineille ryhtiä ja aromien kestävyyttä.

Pinot Noir on siis kotonaan Ranskassa, missä se on Burgundin punaisten lajike, sekä Champagnessa yksi kolmesta samppanjan päälajikkeista. Pinot Noir on omiaan kalkkikivisessä maaperässä ja siksi Ranskan usean viinialueen suosikki. Ranskassa lajikkeen klooneja on lähes viisikymmentä. Klooneista sitten voidaan valita parhaiten kuhunkin ilmastoon sopivat yksilöt. Burgundissa kaivataan mm. hyvin hometauteja kestäviä klooneja ja Champagnessa kaivataan lisäksi runsasta tuottoisuutta.

Koskapa lajike viihtyy viileässä ja kukkii aikaisin, se  joutuu myös herkästi hallan tai raekuurojen murjomaksi. Ohut kuori altistaa sitä helposti sieni- ja hometaudeille. Myös kukinnan onnistuminen on usein arpapeliä viileillä alueilla.

Pinot Noir-viinit ovat matalatanniinisia ja usein mainittavan hyvähappoisia. Selkeä ja jopa hieman makea marjaisuus on pinot noirille ominaista. Muutamia seutuja lukuun ottamatta, sitä harvemmin sekoitetaan muiden lajikkeiden kanssa.

Melko ohutkuorisena lajikkeena viineistä tulee usein väriltään tavallista vaaleampia. Aromimaailmaa värittävät punaiset marjat – vadelma, karpalo, puolukka ja tammenkäytöstä riippuva mausteisuus. Viineissä usein maistuva yrttisyys, varpuisuus ja kehittyneissä viineissä lehtimäinen maamaisuus ovat ehkäpä ne tekijät, jotka eniten jakavat mielipiteitä.

Yleisesti voidaan sanoa, että huippuburgundeja ja vastaavia lukuun ottamatta, pinot noir on parhaimmillaan suhteellisen nuorena. Rakenteensa vuoksi pinot noir myös kehittyy monia muita viinejä nopeammin.

Ranskan lisäksi lajike on suosittu Italiassa Pinot Nerona, jota nyt sekoitetaan myös huippusuosittuun roseeproseccoon. Parhaat pinot nerot Italiassa, kuten myös Espanjassa ja Portugalissa, tulevat pohjoisen viileämmiltä alueilta. Saksassa ja Itävallassa pinot noiriin on saatu ilmaston lämpenemisen vuoksi mahtavaa rakennetta ja se onkin kasvattanut suosiotaan hurjasti valkoviineistään tunnetuissa maissa.

Uudessa maailmassa parhaiten on lajikkeen kanssa onnistuttu niin ikään viileillä alueilla. Yhdysvalloissa Oregonissa ja Washingtonissa, vaikkakin Californian jämerät pinot noirit ovat edelleen monien viininystävien suosikkien kärjessä. Chilen, Etelä-Afrikan ja Uuden-Seelannin viileiden alueiden viinit edustavat uuden maailman pinot noirien parhaimmistoa.

Pinot Noir ja ruoka

Pinot Noir on varsinainen loppukesän ja syksyn viini. Hyvän happorakenteensa ja raikkaan marjaisuutensa vuoksi se sopii mainiosti sadonkorjuun paahdetuille juureksille ja kasviksille. Riistalintujen ja sieniruokien kanssa se toimii kuin nenä päässä. Pinot noir rimmaa hyvin myös kalan ja vaaleiden lihojen sekä mietojen juustojen seurassa.

Ruoalle on helppo valita lajikeviinistä kevyempää tai tuhdimpaa tyyliä oman maun mukaisesti. Pinot noir kannattaa aina hieman viilentää ennen nauttimista.

Katso tästä Wineworldin Pinot Noir-viinejä Alkon valikoimassa.

 

Teksti ja kuva: Sari Sirén