HS testasi edulliset punaviinit, jotka sopivat mainiosti pizzan ja pastan pariksi – joukosta löytyi kaksi neljän tähden viiniä

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / HS testasi edulliset punaviinit, jotka sopivat mainiosti pizzan ja pastan pariksi – joukosta löytyi kaksi neljän tähden viiniä

HS testasi edulliset punaviinit, jotka sopivat mainiosti pizzan ja pastan pariksi – joukosta löytyi kaksi neljän tähden viiniä

Helsingin Sanomat 17.9.2020

”Chianti on parhaimmillaan ruokapöydässä, ja se pärjää erinomaisesti tomaattia sisältävien italialaisklassikoiden kanssa.

CHIANTI on ollut pitkään maailman tunnetuin italialaisviini. Nykyään tämä kevyemmän oloinen punaviinityyppi jää selvästi muhevaa täyteläisyyttä suosivan trendin taakse. Etenkin täyteläiset Amarone ja sen pikkuveli Ripasso ovat Pohjoismaissa todella hyvin myyviä viinejä.

Chianti on edellä mainituille luonteeltaan lähes vastakohta. Sen olemusta hallitsevat keveys ja tiukkuus. Tyypillisessä chiantissa on keveän marjainen perushedelmä, korkea hapokkuus ja selkeät tanniinit, jotka tekevät mausta tiukan. Ominaisuudet ovat peräisin Sangiovesesta, joka on chiantin pääasiallinen rypälelajike. Usein sen makua varioidaan muilla lajikkeilla, nykyään jopa merlot’lla, joka tunnetusti pehmentää viinin kokonaismakua.

Nuorena chiantit ovat todella tiukkoja. Hyvätasoisen ja tammikypsytetyn chiantin parhaat puolet tulevat esiin vasta 4–6 vuoden ikäisenä. Silloin siihen alkaa kehittyä herkullisia ja sangen omanlaisia maamaisia sävyjä ja myös vähemmän tiukkoja tanniineja. Nämä viinit on merkitty termillä riserva, ja usein ne on tehty Chiantin arvostetulla ydinalueella, joka tunnetaan nimellä Classico.

HS-TESTIIN valittiin 10 edullisinta chiantia Alkon valikoimasta. Niiden hinnat olivat 11–15 euroa. Joukossa oli muutama oikein tyylikäs viini, mutta myös pettymyksiä löytyi.

Toiseksi sijoittunut Tenute Rossetti Chianti 2016 oli yllättäjä: testin halvimpiin kuulunut viini oli maukas ja selvästi hyvin tehty juoma. 

Tenute Rossetti Chianti ****

”Syvä granaatinpunainen väri. Tuoksu keskirunsas, jossa kiintoisa mustikka-vadelmamainen marjaisuus. Aistittavissa myös hiukan ”lihaisuutta” ja paahteista vaniljamaisuutta. Kuiva, runsaan hapokas. Melko runsaat ja aika tiukat tanniinit. Keskitäyteläinen ja keskipitkä. Maussa marjainen flavori dominoi. Hiukan tiukka, mutta maukas, monimuotoinen ja hyvin tehty viini. Sijoitus 2/10″

CHIANTIN tiukka maku ei todellakaan ole parhaimmillaan sellaisenaan juotuna. Ruokien kanssa tiukat tanniinit usein leppyvät, mutta viini pysyy silti ryhdikkäänä. Viini ei jää ruoan taakse piiloon. Chiantin hapokkuus pärjää hapokkaiden ruokien kanssa hienosti, ja viinistä jää tällöin miellyttävästi raikastava maku suuhun. Myös kepeä marjaisuus sopii hyvin yhteen useimpien liha- tai kasvisruokien kanssa. Kehittyneet, pitkän makuiset riservat ovat parhaimmillaan aivan loistavia pihviviinejä.

HUOKEITA chianteja, joita tässä testissä oli, voi hyvin suositella perinteisten italialaisten pastojen ja pizzojen kumppaniksi. Chianteja onkin aina pizzerioiden ja pastaravintoloiden viinivalikoimassa. Chianti viihtyy erinomaisen hyvin ruokiin hapokkuutta tuovan tomaatin kanssa.

Ruokapariksi sopii esimerkiksi suoraviivainen klassikko pizza magherita. Tyypillinen marjainen aromi maistuu mainiosti pizzan tomaatin kanssa, hapokas viini pysyy raikkaana ja tiukat tanniinit pehmenevät sopivasti”

Viinitestin pisteytys:

***** Huippu, ei jätä toivomisen varaa, **** Erinomainen, luonteikas, *** Hyvä, laadukas ja tasapainoinen, ** Tyydyttävä, helppo arkituote, * Välttävä, laadullisesti vaatimaton

Raatiin kuuluivat Viinitien Wine Ambassador, Master of Wine Heidi Mäkinen, HS:n viiniasiantuntija, Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtori Jouko Mykkänen ja Helsingin Sanomien ruokasivujen tuottaja Katja Bäcksbacka.