Can Sumoi- kun tarha löytää viinintekijän

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Can Sumoi- kun tarha löytää viinintekijän

Can Sumoi- kun tarha löytää viinintekijän

Can Sumoi on Pepe Raventósin ja hänen lapsuudenystävänsä Francesc Escalan yhteistyön tulos. Can Sumoin 400 hehtaarin kokoinen tila sijaitsee 600 m korkeudessa Serra de l’Home -alueella Penedèsissä. Täällä vanhalla tilalla Pepe Raventós tekee pieteetillä Can Sumoi-viinit vanhoja perinteitä kunnioittaen. 350 vuotta vanhan maalaistalon viinitarhojen kivimuurien suojissa kasvaa 20 hehtaaria vanhoja Montonega-, Xarel-lo- ja Sumoll-viiniköynnöksiä. Luonnonrauhallisella, unohdetulla tilalla kasvaa myös tammia ja mäntymetsää.

Kalkkikivimaan köynnökset viljellään luonnonmukaisesti, ja viinit valmistetaan ilman lisäaineita, stabilointia tai suodatusta (vaikka rikkiä ei ole lisätty, viineissä on jäljellä pieniä määriä luonnollisena käymisen sivutuotteena). Kasvupaikasta johtuen viinit ovat raikkaan hapokkaita ja puhdaspiirteisiä.

Can Sumoi La Rosa

Harvoin tulee innostuttua naturoseesta yhtä voimakkaastii kuin nyt! Mutta maineikkaan Raventós i Blancin kuohuviinitalon valmistama kuohumaton Can Sumoi Rosa on valloittava roseeviini: kirkas, kuulas, eläväinen ja vastustamattoman maukas. Lasista lehahtaa melonia, greippiä, vadelmaa, karpaloa, ruusua sekä merellistä fiilistä. Mehevän hedelmäinen ja kepeä mutta silti intensiivinen maku on puhdas ja virkistävän suolainen. Kiva raparperin fiilis jää pyörimään kielelle. Hyvällä tapaa mutkaton kokonaisuus, jossa on pitkä ja linjakas, aavistuksen bitterinen jälkimaku.

Can Sumoi Xarel.lo

Koivunlehdiltä, omenalta, sitruunalta, päärynältä, ja raa’alta ananakselta tuoksahtava valkoviini, jossa häivähtää myös fenkolin ja kamomillan aromia. Raikas, kirkkaan hedelmäinen ja keskipitkä maku, josta jää kielelle suolainen, sitruunankuorimainen ja kiwimäinen fiilis. Harmoninen ja hyvin tehty, sangen mutkaton kokonaisuus, joka osoittaa, miten kivoja valkoviinejä ”kuohuvasta” Xarel.lo-rypäleestä voidaan valmistaa. Tätä siemaillessa alkaa tehdä mieli äyriäispaellaa.

Can Sumoi Perfum

Erittäin aromaattisessa, liki kukkaketomaisessa tuoksussa on voimakkaan parfyyminen vivahde. Nenään leijailee myös akaasiahunajaa, karvasmantelia, passionhedelmää ja appelsiininkuorta. Sama kukkea parfyymisuus jatkuu miellyttävän sitruksisessa ja hivenen kermaisessa maussa, jota kannattelee hyvä happolinja. Can Sumoi Perfum on nimensä veroinen viini, joskaan ei se ihan tyypillinen xarel.lo.

Can Sumoi Sumoll Garnatxa

Nappaan avoimesta tuoksusta muun muassa kirsikkaa, metsämansikkaa, viikunaa, ruusua ja hiukan muskottipähkinääkin. Myös yrttisiä ja maamaisia aromeja nousee esiin viinin pyöriessä lasissa. Ihastuttavan puhdas ja linjakas maku, jossa mehevyys ja kuivattavuus ovat balanssissa keskenään. Tämän notkean, hyvällä tapaa rustiikin viinin seurassa viihtyy pidempäänkin. Hurjan herkullinen ja persoonallinen Sumoll-Garnatxa-sekoite, jota tekee seuraavalla kerralla mieli kokeilla ruoan kanssa – joskin erittäin nautittava myös tällaisenaan.

Viiniarviot: Sanna Pöyry

kuvat: Raventós ja Can Sumoi

Can Sumoi-viinit Alkossa

https://www.instagram.com/cansumoi/

Can Sumoi-video