Bodega Altolandon viinintekijä, Rosalia Molina haastattelussa

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Bodega Altolandon viinintekijä, Rosalia Molina haastattelussa

Bodega Altolandon viinintekijä, Rosalia Molina haastattelussa

”Espanjan nouseva korkean ilmanalan viinintekijä” ja artesaanituottaja elää luonnolle ja ihmisille

teksti: Sanna Pöyry

Kuvat; Bodega Altolandon / Rosalia Molina

”Nämä tarhamme ovat niin spesiaaleja, etten näe mitään syytä tuhota niitä kemikaaleilla. Koko elämänfilosofiani perustuu siihen, että olen mahdollisimman orgaaninen kaikessa, mitä teen”

Ylhäisessä yksinäisyydessään vuorten keskellä sijaitsevaa Bodega Altolandonin viinitilaa luotsaava Rosalia Molina on kulkenut pitkän tien logistiikka-alan ammattilaisesta viinintekijäksi. Bordeaux’n Saint-Émilionista, Espanjan Riojasta ja Argentiinan Mendozasta oppinsa hakenut sitkeä nainen viljelee omia tarhojaan Kastilia-La Manchassa, 1 100 metrin korkeudessa.

– Kun olin vielä päivätöissä, paiskin syyslomillani sadonkorjuuhommia eräällä viinitilalla. Neljän korjuuvuoden jälkeen päätin etsiä oman tilan.

Rosalia kertoo miehensä tukeneen häntä siitä lähtien, kun he perustivat viinitilansa Landeten tuppukylään. Kyläläiset sen sijaan epäilivät.

– Kun saavuimme tänne vuonna 1999 ja aloimme istuttaa viiniköynnöstä näille autioituneille tiluksille, paikalliset pitivät meitä umpihulluina. He ennustivat, että kestämme korkeintaan pari vuotta. Minun kohdallani tuo “pari” on osoittautunut pariksikymmeneksi.

Alkuvuodet piskuisessa Landetessa eivät olleet muutenkaan helppoja. Rosalialla oli kolme pientä lasta, ja koska kylässä ei ollut ketään auttamassa arjessa, perhe asui muualla, lähellä Rosalian äitiä.

– Myös hyvien työntekijöiden saaminen tänne periferiaan on ollut haastavaa. Sitten kun löydät hyvän ja ahkeran tyypin, alkavat muunlaiset ongelmat. Monen machokulttuurista tulevan miehen on vaikea sietää naisjohtajaa ja sitä kun sanon, että työskentelet nyt minulle, Rosalia naurahtaa.

Nykyistä 20 hengen tiimiään hän ylistää. Työvoimaa tarvitaan, koska Altolandonin tila käsittää 120 hehtaaria viinitarhoja. Rosalia ja hänen miehensä ovat hankkineet ne yksitellen vuosien saatossa.

– Olen myös löytänyt kylästämme upean tyypin, joka auttaa minua kellarissa joka päivä. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun minun ei tarvitse olla koko aikaa täällä paikan päällä. Meillä on oma talo viinitarhalla, mutta asumme yhä kotikaupungissani Requenassa.

Mahdollisimman luonnollisia viinejä

Aikoinaan Landeten kylässä oli runsaasti viinitarhoja, mutta sittemmin elinkeino tyrehtyi.

– Nykyään lähin viinitila on 180 kilometrin päässä, eli kollegoita ei näe koskaan. Kylässämme toimii vain yksi osuuskunta, Rosalia kertoo ja jatkaa:

– Kun täällä oli vielä viinintuotantoa, tarhojen maaperään kylvettiin myrkkyjä ihan vain siksi, että aina on tehty niin. Minä olen halunnut tehdä toisin. Altolandonin tila on luomusertifioitu. Luomuviljelyä helpottaa se, ettei tilan tarhoilla ole koskaan jouduttu kärsimään keväthalloista, raekuuroista tai oidiumin kaltaisista köynnösvitsauksista.

– Pari vuotta sitten satoi paljon. Mutta täällä vuorten keskellä tuulee aina, joten köynnöksemme saavat tuulettua, eivätkä sienisairaudet pääse iskemään. Tuhohyönteisiäkään ei juuri näy.

Altolandonin tarhoilla hyödynnetään myös biodynaamisia metodeja – ilman sertifikaattia.

– Luotan isoisältä oppimaani: hän tarkkaili aina taivaankappaleita ja päätti, milloin istutetaan ja milloin tehdään mitäkin. Perimätieto viehättää minua. Biodynaamista sovellusta käytän vain silloin, kun maistan viinejäni tynnyristä ja mietin, mikä mahtaa olla vialla.

Luonnollisuuden kunnioittaminen näkyy myös siinä, että Rosalia käyttää viininsä luonnon omilla hiivoilla, ei suodata niitä ja lisää säilymistä edesauttavia sulfiitteja vain 20–40 milligrammaa litraa kohden, juuri ennen pullottamista. Määrä on huomattavasti vähemmän kuin EU:ssa luomuviineille sallittu 150 milligrammaa (punaviinit) ja 200 milligrammaa (kuivat valkoviinit). Ainoastaan Altolandoniin, pullossa n 3 vuotta viettävään tilan nimikkoviiniin, Altolandon Red, lisätään hiukan enemmän.

– Täysin sulfiititonta viiniä ei ole edes olemassa, sillä käymisprosessin sivutuotteena syntyy aina vääjäämättä hiukan sulfiittia. Ja toisaalta: tutkimukset ovat osoittaneet, että pakastepizzassa on kolme kertaa enemmän sulfiitteja kuin pullollisessa viiniä.

Optimaalinen ympäristö rypäleille

Altolandonin tarhat sijaitsevat niin korkealla, että päivä- ja yölämpötilojen ero on 25 asteen hujakoilla. Sen ansiosta rypäleisiin kehkeytyy upea hapokkuus ja aromien kirjo.

– La Mancha on kuumaa ja kuivaa aluetta. Täällä ylhäällä olemme onnellisessa asemassa, sillä rypäleiden hapokkuus takaa viiniemme pitkäikäisyyden ilman että joudumme lisäämään niihin juurikaan sulfiitteja. Moni muu viinialue on hiljalleen helisemässä, koska ilmaston lämpenemisen myötä rypäleisiin ei enää kerry riittävästi hapokkuutta, Rosalia tuumaa.

– Nämä tarhamme ovat niin spesiaaleja, etten näe mitään syytä tuhota niitä kemikaaleilla. Koko elämänfilosofiani perustuu siihen, että olen mahdollisimman orgaaninen kaikessa, mitä teen.

Altolandonin tarhoilta löytyy tusinan verran erilaisia maaperiä. Ne analysoidaan tarkoin, jotta tiedetään mikä köynnös, juurakko ja klooni sopii parhaiten mihinkin. Tarhoilla kasvaa punaista Garnachaa, Tempranilloa, Bobalia, Malbecia, Syrah’ta, Merlot’ta, Cabernet Sauvignonia ja Cabernet Francia, sekä valkoisista lajikkeista Chardonnayta, Moscatelia ja Petit Mansengia.

– Syrah tuntuu kiteyttävän muiden rypäleiden parhaat piirteet. Rakastan myös Malbecia. Meillä argentiinalaisen malbecin hedelmäinen raikkaus yhdistyy Cahors’n malbecin purevuuteen.

Vaikka työ tarhoilla ja kellarissa vie runsaasti aikaa, Rosalia joutuu myös matkustamaan paljon, sillä hän myy rypäleitään. Noin 70 prosenttia tilan sadosta myydään muualle.

– Matkoillani olen joutunut huomaamaan, ettei viinimaailmassa ole aina kovin helppoa naisena.

Lopuista rypäleistä valmistetaan Altolandonin omia viinejä, noin 250 000 pulloa vuosittain. Vientimaita on parikymmentä, ja maahantuojistaan Rosalia on tarkka: – Jos et ole läheinen ihmisten kanssa, joiden kanssa työskentelet, tämä työ on hirveää. Kenkiä voi myydä anonyymisti, mutta viiniä ei.

Rosalian viinejä saatavilla rajoitetusti Alkon tilausvalikoimasta sekä ravintolamyynnistä.