Beaujolais-alueen Cru-kyläviinit ovat tutustumisen arvoisia

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Beaujolais-alueen Cru-kyläviinit ovat tutustumisen arvoisia

Beaujolais-alueen Cru-kyläviinit ovat tutustumisen arvoisia

Sommeliereiltä kysyessä viinitrendeistä, on usein vastaus on cru Beaujolais. Beaujolais’n alue on alkanut ryömiä ulos Beaujolais Nouveaun asettaman maineen alta. Vaikka Beaujolais Nouveau onkin erinomainen tapa juhlistaa vuoden satoa, alueen laatuviineihin kannattaa tutustua. Beaujolais:n alueen laadukkaiden Cru-viinien maailma tuo meille paljon vaihtoehtoja ihanan kepeästä mutta aromikkaasta Gamay-lajikkeesta.

Alko on mukana tässä maailman viinitrendissä ja julkaisee 21.11 valikoiman Beaujolais-alueen Cru-kylien viinejä Ranskasta. Viime vuoden mBeaujolais wine hierarcyenestyksekäs kausierä tuo Gamay-lajikkeen ystäville kirjon laadukkaita viinejä alueelta, joka huokuu historiaa ja pitkiä viinivalmistusperinteitä ja jonka viinien arvostus on kasvanut suuresti viime vuosina. Mielikuva alueen viineistä on turhankin kepeä, monet Cru-tason viinit ovat intensiivisiä ja syviä maultaan ja erinomaisia ruokaviinejä.
Gamay-lajike joka on alueen ainoa, on matalatanniininen mutta korkeahappoinen ja sen tyypillisiä makuprofiileja ovat vadelma, hapankirsikka, karpalo, sienimäinen, metsäinen, savuisuus, orvokki…

Beaujolais Cru-luokiteltuja alueita / kyliä on 10, ja ne edustavat parasta alueen tuotantoa, aina Gamay-lajikkeesta. Jokaisella Cru:lla on oma persoonallisuutensa johtuen maaperä-ja ilmastovaikutuksista. Alueen kylistä löytää usein pieniä perhetuottajia, joilla on suuri rakkaus aluettaan sekä maaperää ja sen monimuotoisuutta kohtaan.
Meidän valikoimasta löydät Alkon Beaujolais-Cru erikoiserähyllystä kaksi viiniä kylistä Sain-Amour ja Moulin-A-Vent.

Moulin A Vent
on Beaujolais Cru-kylien “burgundumaisin” ja usein kypsytetty tammitynnyreissä. Aluetta sanotaan usein ”Beaujolais:n kuninkaaksi”. Myös parhaiten soveltuvia varastointiin. Viinit täältä ovat usein tukevia ja tanniinipitoisia ja ryhdikkään mineraalisia, rakenteikkaita mm. graniittisen (vaaleanpunaisen) maaperän ansiosta ja hedelmäisyys-aromeissa voit löytää appelsiinia. Mutta puhutaan kuitenkin Gamay-lajikkeesta joten viineissä ei kuitenkaan dominoi tanniinit vaan ne ovat hyvinkin lähestyttäviä nuorina. Hyvän vuosikerran viinit ovat upeita vielä 50 vuoden jälkeen. Viinin ystävälle, joka haluaa hieman vakavuutta viiniinsä. Alue saa nimensä paikallisen tuulimyllyn mukaan

Chateau de La Terriere
Linna on koristanut Cerci´n kylää 1300-luvulta alkaen, historiallisen Beaujolais:n sydämessä. Linna on rakennettu roomalaisaikaisen kivijalan päälle ja on yksi vanhimpia tiloja Brouilly:n apellaatiossa. Tila valmistaa viinejä myös muilta alueilta Beujolais:sMoulin a ventsa sekä Burgundissa ja on yksi alueen vanhimpia tiloja. Oltuaan saman herttua suvun omistuksessa sukupolvien ajan, Terroirs & Talents osti Chateau de la Terrièren jonka jälkeen tarhoja ja tilaa on kunnostettu laajasti.

Chateau de La Terriere, Moulin à Vent A.O.P, Cuvée de la Lure
Viinin rypäleet tulevat tilan 2ha tarhoilta Moulin à Luren sekä En Brennayn graniittipitoisista ja mineraalipitoisista maaperistä. Rypäleet kerättiin käsin selektiivisesti. Bourgogne- vinifikaation ilman rankoja ja pitkä, n 25 päivää kestävä maseraation tuo viiniin makua ja runsautta. Viini kypsyi n 12 kk 2-5 vuotisissa tammitynnyreissä ja suodatettiin vain kevyesti ennen pullotusta.
Tämän viinin tuoksu on komplexi ja robusti jonka aromeissa siintää kirsikan, karhunvatukan ja lakritsan aromeja. Maku on keskitäyteläinen, rakenteikas ja tumman kirsikkainen, karpaloinen, kevyen tamminen ja vivahteikas.
Nauti viini riista-tai poronlihan kanssa ja viini sopii erinomaisesti ankanrinnan kanssa. Myös runsaat, kermaiset lihapadat viihtyvät hyvin tämän viinin kanssa. Juustolautaselle voit yrittää löytää maukasta Epoisses juustoa Burgundista tai kypsä, valuva Brie on myös erinomainen vaihtoehto.

Saint Amour
On pohjoisin Beujolais Cru-alueista ja on Burgundin Maconin rajanaapuri. St Amour:n viineissä löydät usein intensiivistä punaista hedelmää ja muistuttaa makuprofiililtaan Chambolle – Musignyn viinejä burgundista, huomattavasti huokeampaan hintaan toki. Jos tuottajalla on vanhoja köynnöskantoja, voit löytää täältä upeita viinejä. Maaperä on graniittia, savea, savikiveä sekä sileää pikkukiveä.

Domaine de la Pirolette
Domaine de La Pirolette saa nimensä kauniin valkoisen Pirole-kukan mukaan. Tila, joka on perustettu 1500-luvulla sijaitsee keskellä pientä Saint-Amour:n kylää kukkulan laella, kirkkoa vastapäätä. Kylän kaksi Michelin-tason ravintolaa huolehtii hyvän ruoan saatavuudesta. 15 ha tarhoja edustaa alueen parhaimpia terroir-profiileja. Maaperä vaihtelee mutta sisältää hiekkakiveä, pyöreitä pikkukiviä, sinistä kiveä, savea sekä vaaleanpunaista graniittia. Voi lähes sanoa, että tämän tarhan maaperä edustaa Beujolais:n koko kirjoa. Palstat kuten ”La Poulette”, ”La Pirolette”, Le Carjot” vinifioidaan erikseen.
Omistajaperhe Gregory Barbet:n ensimmäinen sadonkorjuu oli 2013. Hän hoitaa tilaa siskojensa sekä osakkaiden kanssa. heitä yhdistää rakkaus hyvään viiniin, joka antaa tilalle lempinimen ”intohimoinen joukko”.

Domaine de La Pirolette Saint Amour A.O.P
Viini on valmistettu Beaujolais-perinteiden mukaan. Kokonaiset tertut laitetaan käymään avoimissa sammioissa sekä sementti ”munissa”. Muinainen ”Chapeau Grillé”Saint Amour btl shot valmistustekniikka vaatii erityisen käymisastian, jossa kuorten muodostama ”hattu” pysyy upoksissa. Tämä on vanha tapa varoen ottaa talteen viiniin rakennetta sekä säilyttää alueelle tyypillisen kevyehkön eleganssin.
Tuoksussa löydät mansikkaa, kirsikkaa ja mustikkaa jonka taustalla aistii orvokkia, lakritsaa ja valkopippuria. Viini on maultaan keskitäyteläinen, mehukas ja maukkaan rakenteikas.
Tarjoile Bressen kanan, valkoisen lihan ja esimerkiksi possun noisettien kanssa.