Basilicatan parhaat viinit kasvavat tulivuoren rinteillä

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Basilicatan parhaat viinit kasvavat tulivuoren rinteillä

Basilicatan parhaat viinit kasvavat tulivuoren rinteillä

Ikivanhan viininviljelyalueen viinit ovat päässeet maailmalta lähes unohtumaan, mutta niiden maine on nousussa. Basilicatan upeaa punaista Aglianicoa arvostetaan yhtenä Italian suurista rypäleistä.
Viinialueiden omaleimaisuus ja paikallisten alkuperäislajikkeiden runsaus tekevät Italiasta loputtoman kiehtovan viinimaan. Vaikka tunnetuimmat viinialueet sijaitsevat pohjoisessa, kuten vaikkapa Piemontessa, Venetossa ja Toscanassa, upeita viinejä ja kiinnostavia tuottajia löytyy maan syrjäisimmistäkin kolkista.

Jopa italialaisten itsensä silmissä maan kolmella eteläisimmällä maakunnalla, Apulialla, Basilicatalla ja Calabrialla, on sitkeä takapajulan maine. Seutu on toki rouheaa, vaikeakulkuista ja köyhääkin, mutta olankohautuksella niitä ei kannata sivuuttaa. Viiniköynnöksiä – ja oliivipuita – siellä on kasvatettu kauemmin kuin missään muualla Italiassa. Viinin ja öljyn toivat mukanaan kreikkalaiset, jotka asuttivat alueen vuosisatoja ennen roomalaisaikaa. Kreikkalaisten perintö on edelleen elossa. Sitä edustavat laajat oliivitarhat puristamoineen ja useimmat paikallisesti viljeltävät rypälelajikkeet.

Basilicatassa kasvava Aglianico on punainen lajike, joka yleisessä arvostuksessa nousee Italian suurten klassikoiden, Sangiovesen ja Nebbiolon rinnalle. Siitä syntyy tummia ja täyteläisiä, tiukan tanniinisia ja rehevän hapokkaita viinejä, joissa on ainesta pitkään säilytykseen.
Aglianico-viinien makupalettiin kuuluu tummia marjoja ja hapankirsikkaa sekä tervaisia, yrttisiä ja mausteisia aromeja. Viini on tyypillisesti nuorena napakkaa, mutta makuun kehittyy ajan myötä pituutta ja moniulotteisuutta. Yleensä sitä kypsytetäänkin melko pitkään tammitynnyreissä ennen pullotusta.
Toinen Basilicatassa viljelty punainen on Apulian omana rypäleenä paremmin tunnettu Primitivo. Sitä kasvatetaan enimmäkseen etelämpänä Materan kaupungin ympäristössä, kun Aglianicon DOC ja DOCG-merkityt viinit tulevat aina sammuneen tulivuoren rinteeltä Vulturesta. Agliacon viljelypinta-ala kattaa noin puolet alueen kokonaistuotannosta.
Yleisimmin viljellyt valkoiset rypäleet ovat Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Greco Bianco ja Falanghina, kaikki tunnettuja jo antiikin ajoilta. Viineille on tyypillistä huomattava hapokkuus ja mineraalisuus. Etenkin Grecot tuottavat ryhdikkäitä, puhdasaromisia viinejä. Valkoviinejä tuotetaan varsinkin naapurimaakunnassa Campaniassa, mutta myös Basilicatassa viljelijät ovat raivanneet Aglianicon rinnalle tilaa perinteisille valkoisille lajikkeille. Yksi alueen viininviljelyn keskeisistä kehittäjistä on Fantini Group

Vulkaaninen maaperä tuo viineihin luonnetta
Paikalliset kutsuvat Basilicataa usein nimellä sen vanhalla nimellä Lucania. Uinailevat pikkukaupungitkin tuntuvat unohtuneen menneeseen aikaan. Maisema on karua, rosoisten kukkuloiden ja Apenniinien vuorijonon viimeisten matalien vuorten rypyttämää sisämaata.
Vigneti del Vulturen viinitarhat sijaitsevat Basilicatan pohjoisosassa tuliperäisellä Vulturen alueella. Seudulle nimen antanut Monte Vulture on sammunut tulivuori. – Tämä on syrjäistä ja puhdasta seutua, on melkein kuin palaisi muutaman vuosisadan ajassa taaksepäin, kertoo Fantini Group:n konsultoiva viinintekijä Alberto Antonini. – Vulkaanisen maaperän ansiosta täällä syntyy jännittäviä ja persoonallisia viinejä.


Pipoli Aglianico del Vulture on saanut nimensä tulivuoren mukaan, joka dominoi uinuvaa maalaismaisemaa. Viini on jännittävä yhdistelmä pehmeyttä ja runsautta sekä särmikästä mineraalisuutta. Rypäleet on poimittu käsin tarkasti valikoiden. Köynnökset kasvavat rinteillä, jossa mineraalinen, savinen ja kalkkinen maaperä on antaa viiniin särmikästä luonnetta.
Kaiken kaikkiaan vulkaanisessa maaperässä kasvaneet viinit ovat kasvavan kansainvälisen kiinnostuksen kohteina. Niissä tunnistetaan usein moniulotteista mineraalisuutta ja ylvästä hapokkuutta, joka tuo tuhteihinkin punaviineihin nautittavaa kepeyttä.
Aglianicoa verrataan usein Nebbioloon, jossa on saman tyyppinen tanniinien ja runsaan hapokkuuden yhdistelmä. – Se takaa viinin erinomaisen ikääntymispotentiaalin, Massimo di Bari, sanoo.
Molemmilla rypäleillä on kyky tuottaa moniulotteisia, jännittäviä aromeja herkän kukkaisista aina tuikean tervaisiin asti. Rypäleet eivät kuitenkaan ole läheistä sukua toisilleen, ja Aglianico tuottaa yleensä väriltään syvempiä ja maultaan täyteläisempiä viinejä.
Pipoli on mukavasti tammen pyöristämä kokonaisuus, jonka makupaletista löytyy mausteita, punaisia marjoja, vaniljaa, hapankirsikkaa ja yrttisyyttä. Viini on hintaluokassaan yksi palkituimmista italialaisista punaviineistä. Luonteikkaiden punaviinien ystävälle siis loisto-ostos!


Viinintekijä perinteiden ja tulevaisuuden välissä
Viinintekijänä Vigneti del Vulturella toimii nuori ja lahjakas Massimo di Bari. – Jokaisessa pullossa, jonka tuotamme, on mukana intohimo, jonka viinintekijä käyttää viinien kasvattamiseen, di Bari sanoo. – Haluamme viiniemme kautta tehdä Basilicatan aluetta ja sen rypäleitä tunnetuksi. Haluamme myös elvyttää tätä aluetta investoimalla laatuun ja kehitykseen. Tavoitteemme on pysäyttää vuosia jatkunut viinintuotannon väheneminen ja herättää Basilicatan viinitarhat uudestaan elämään.
Aglianicon rinnalle on myös Vigneti del Vulturen viinitilalla annettu tilaa vanhoille valkoisille lajikkeille Grecolle ja Fianolle. – Viiniköynnöksemme ovat oppineet kesyttämään tämän maan, ne ovat osoittaneet kykynsä sopeutua tälle alueelle. Hoitamalla niitä kunnioitamme Basilicatan luontoa.


Wineworld Finland tuo Basilicatan laatuviinit suomalaisten ulottuville
Täyteläinen ja runsaan hedelmäinen Pipoli Aglianico del Vulture DOC on vakiovalikoiman ainoa Aglianico. Se sopii monipuolisesti liharuoille possusta nautaan ja erinomaisesti vaikkapa yrttisen lihapadan kumppaniksi.

Tilausvalikoimasta löytyvä Piano del Cerro DOC on huippuviini Vigneti del Vulturen parhailta palstoilta. Kokeile sen kanssa voimakkaan makuista riistaa, esimerkiksi savustettua hirvipaistia. Myös salumi; laadukkaat italialaiset leikkeleet, tai kotimainen ilmakuivattu poronpaisti tekevät tälle viinille kunniaa.

Pipoli Greco Fiano on raikas ja persoonallinen valkoviini Greco- ja Fiano-rypäleistä, jotka ovat Italian trendikkäitä alkuperäislajikkeita. Viinin maussa on limettiä, herukkaa ja mineraalisuutta. Monikäyttöinen viini kala- ja äyriäisruokien, sekä runsaiden salaattien seuraksi.

Pipoli Rosato Basilicata on Aglianicosta tehty raikkaan hapokas rosee, Se on puhdaspiirteisen marjainen, ja hennon yrttinen viini, jonka mausta voi aistia hentoa mausteisuutta. Varsin mukava seuralainen grillatuille ja mausteillekin ruoille. Vaaleille lihoille ja makkaroille varma valinta.

teksti: Mika Niiniranta
Kuvat: Vigneti del Vulture / Fantini Group

Basilicata-valikoimamme Alkossa