Bardolino on Gardan hurmuri !

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Bardolino on Gardan hurmuri !

Bardolino on Gardan hurmuri !

Bardolino on sekä viinityyppi, että kylä Gardajärven kaakkoispuolella Venetossa, Koillis-Italiassa. Matkailukohteena Bardolino on muiden Gardajärven pikkukylien tavoin viihtyisä ja todella ihastuttava, kuten on raikas ja marjaisa Bardolino-viinikin.

Veronaan matkaajan kannattaa ehdottomasti varata vähintään pari päivää Gardajärven ihaniin kyliin, ruokiin sekä viineihin tutustumiseen. Autolla matka Veronasta Bardolinoon kestää vajaan tunnin liikenteestä riippuen. Matkaa on noin 40 kilometriä, mutta varsinkin viikonloppuisin kannattaa varata aikaa tai olla vaan ja matkata arkisin. Matka paikan päälle Veronasta taittuu kätevästi myös junalla tai bussilla. Kylästä toiseen Gardajärvellä pääsee mutkattomasti reittialuksilla, joilta on varmasti parhaat maisemat koko järvelle.

Bardolino on luonnon, kylpylöiden sekä liikunnan ystävien paratiisi. Pyöräily- ja patikointimahdollisuuksia on lukemattomia. Upeimmat reitit kulkevat alueen oliivilehdoissa ja viinitarhojen välissä, joilta maisemat järvelle ovat huikaisevat. Gardan kylään Bardolinosta voi reippailla rantakatua pitkin, joka yhdistää kylät toisiinsa.

Bardolinon viineihin voi tutustua ravintoloiden ja viinitilojen lisäksi paikallisessa viinimuseossa, museodelvino.it ja viinifestivaaleja vietetään touko- loka- sekä marraskuussa. Lisätietoja myös muista tapahtumista, visitbardolino.it

Pelkästään alueen omille viineille festivaaleja on siis kolme – Festa dell´Uva e del Vino Bardolino lokakuussa, Festa del vino Novello marraskuussa kauden uusille viineille, sekä Palio del Chiaretto, joka juhlistaa toukokuussa alueen upeaa omaa roseeviiniä.

Bardolinon viihtyisissä ravintoloissa nautitaan varmasti enimmäkseen pizzaa, pastaa sekä äyriäisiä, mutta myös lähikuntien lihaherkkuja, ihania kasviksia ja oliiviöljyjä unohtamatta. Paikallinen oliiviöljy sekä alueen puna- ja roseeviinit jäävät matkaajalle takuulla lähtemättömästi mieleen.

Lasillinen hyvin viilennettyä chiarettoa auringonlaskua seuratessa järven rannalla ja edessä antipastilautanen, mamma mia – voiko enempää toivoa!

Bardolinon viinit

Bardolinon viinit erottuvat keveällä, marjaisalla tyylillään sekä eloisalla raikkaudellaan. Tuotantoalue levittäytyy Affin, Bardolinon, Cavaionin, Costermanon, Gardan sekä Lazisen kuntiin ja lajikkeina käytetään pääosin Valpolicellasta tuttuja Corvinaa, Corvinonea, Molinaraa sekä Rondinellaa. Tarhojen maaperä on pääosin kalkki- ja moreenipitoista savimaata.

Ilmasto Gardajärven itäpuolella, Alppien alapuolella sijaitsevilla viinitarhoilla on leuto ja raikas. Järvituulet sekä viileä vuoristoilma pitävät tarhojen lämpötilavaihtelun kohtuullisena ja järven läheisyys säästää tarhoja myös talven pakkasilta. Järvi lisäksi heijastaa auringonvaloa korkealla sijaitseville tarhoille, joka helpottaa rypäleiden fenolisen kypsyyden saavuttamisessa. Tarhojen viileän ilmanalan ja kirkkaan auringonpaisteen yhdistelmä maistuu viineissä puhtaan hapokkaana, hedelmäisenä ja marjaisena.

Lähempänä järveä sijaitsevat, perinteiset Bardolino-viinialueet (Classico) saivat DOC-statuksen vuonna 1968 ja hieman voimakkaammat sekä robustimmat Bardolino Superiore-viinit korkeimman, DOCG-laatuluokituksen vuonna 2001.

Bardolinossa ja Bardolino Classicossa on Corvinaa 35-95%, josta Corvinonea saa olla 20%. Corvina antaa viinille ryhtiä ja rakennetta, marjaisuutta sekä hapankirsikan aromeja. Kakkosrypäle Rondinella puolestaan tuo blendiin raikkautta ja luonteikasta yrttisyyttä. Sitä käytetään tuottajasta riippuen 5-40%. Molinaraa sallitaan maksimissaan 15%. DOC- ja DOCG-säännösten uudistukset sallivat myös Barberan, Sangiovesen, Marzeminon, Merlot sekä Cabernet Sauvignonin käytön, enintään 20% sekoituksesta. Alkoholipitoisuuden tulee olla minimissään 10,5% (Superiore + 1%) ja jäännössokeria saa olla enintään 9g/l.

Corvina on siis alueen kunkku, vaikka 1970-1980-luvuilla Molinara yrittikin ohittaa sen suosiossa suurisatoisuutensa vuoksi. Onneksi Corvinan kyky värin, aromien ja rakenteen antajana viinille kuitenkin huomioitiin ja sen ykkösasema pysyi horjumattomana. Corvina sidotaan usein pergolaksi, jotta rypäleet ovat suojassa liialta auringonpaisteelta ja se säilyttää upean hapokkuutensa.

Bardolinoa on usein verrattu Beaujolais-viineihin ja tästä syystä luotiinkin uusi, nuori viinityyli Bardolino Novello, joka lanseerattiin vuonna 1987 kisaamaan Beaujolais Nouveaun kanssa suosiosta. Tästä innostuneena ovat monet muutkin Italian laatuviinialueet alkaneet tuottaa omia Novello-viinejään ja niitä juhlitaan marraskuussa asianmukaisin menoin.

Bardolino ja ruoka

Keskitäyteläisten ja raikkaiden viinien pariin sopivat erilaiset pastat yrtteineen, ruokaisat salaatit, erilaiset antipastit sekä vaaleat lihat ja keskivahvat juustot. Syksyn sienien aromeihin raikkaat Bardolinon punaviinit istuvat vaikka risoton ääressä.

Parhaimmillaan viinit ovat tietty paikan päällä paikallisten ruokien kanssa, mutta voit kokeilla myös nojatuolimatkailua ja nautiskella Gardan herkuista kotimaassa! Muista viilentää viinit hyvin, punaviinikin saa olla hetken kylmässä.

 

 

 

 

 

Cantina di Custoza

 Perinteikäs Cantina di Custozan viiniosuuskunta perustettiin Sommacampagnaan, Veronan läheisyyteen, vuonna 1968, jotta pienviljelijät saisivat rypäleensä maailmalle yhteisen kanavan kautta. Alussa pienviljelijöitä oli mukana vain kourallinen ja vuonna 1971 Cantina di Custoza tuotti ensimmäiset viininsä. Yhteistyö on saanut tuulta alleen ja tänä päivänä talo edustaa kahtasataa viljelijää. Viiniä viljellään yli tuhannella hehtaarilla ja vuosituotanto on noussut yli seitsemään miljoonaan pulloon. Neljännes osuuskunnan tuotannosta menee vientiin.

8% viljelysmaista on luomusertifioitua ja määräala on kasvussa. Osuuskunnan sääntöjä on muutettu mm. pienentämällä satomääriä laadun parantamiseksi. Tänä päivänä maksimisato hehtaaria kohden on 130 hehtolitraa.

Cantina di Custozan ydinosaaminen on Gardan ja Bardolinon ympäristön raikkaan trendikkäissä viineissä. Talon kaksi pitkäikäistä tuotetta Alkon valikoimissa edustavat raikkaita ja monipuolisia käyttöviinejä: Cantina di Custoza Pinot Grigio ja Custoza Terre in Fiore Organic

Nyt tilausvalikoimaan on listautunut Cantina di Custozan Bardolino Chiaretto 2019 sekä Cantina di Custoza Bardolino Organic 2019, joka on Alkon ainoa luomu-bardolino!

Teksti: Sari Sirén, Kuvat: Sari Sirén ja Cantina di Custoza