Antiche Terre Venete Ripasso Mezzo Monte täydet 5 tähteä Helsingin Sanomien Ripasso-viinien testissä

Wineworld Finland / Ajankohtaista  / Antiche Terre Venete Ripasso Mezzo Monte täydet 5 tähteä Helsingin Sanomien Ripasso-viinien testissä

Antiche Terre Venete Ripasso Mezzo Monte täydet 5 tähteä Helsingin Sanomien Ripasso-viinien testissä

Helsingin Sanomat 1.12.2022

teksti; Helsingin Sanomat, kuva; Mari Moilanen

Tasokas kymmenikkö yllätti raadin: Yhdelle ripassolle täydet viisi tähteä, muutkin vähintään kolmen tähden veroisia

Raati maistoi kymmenen parhaiten saatavissa olevaa ripasso-viiniä

RIPASSO on jo pitkään ollut yksi suomalaisten suosikkiviineistä. Suosion syy lienee sen tyypillisessä maussa, joka on melko täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja tamminen. Siitä on helppo pitää.

Italialainen ripasso valmistetaan kahden käymisen kautta. Tavalliseen valpolicella-viinin lisätään amarone-viinin valmistuksesta ylijääneet kuivattujen rypäleiden kuoret, jotka antavat paljon lisää marjaisia aromeja. Lisäkäyminen myös nostaa viinin täyteläisyyttä. Ripassoa sanotaankin ihaillun amaronen huokeammaksi pikkuveljeksi.

Ripasson muheva maku on omiaan monikäyttöisenä ruokaviininä. Jos siinä on hiukan reilummin tanniineja, sopiva ruoka on punainen liha, esimerkiksi pihvi. Pehmeämmän makuinen ripasso on hyvä valinta esimerkiksi joulupöytään perinteisen kinkun kanssa nautittavaksi.

HS-TESTISSÄ oli tällä kertaa parhaiten saatavilla olevat ripassot. Testin voittajaksi valikoitui täydet viisi tähteä saanut Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic 2019, jonka maku rakentuu monen erilaisen aromin kautta tasapainoiseksi, hyvin tyylikkääksi ja melko pitkäksi.

Raati myös hiukan yllättyi, kuinka muille sijoille osuneet viinit olivat niin tasaisen hyviä. Yhtään surkeaa tuotetta ei löytynyt. Kaikki testin viinit arvioitiin vähintään kolmen tähden veroisiksi: pääosin niissä oli hyvä hedelmäisyys ja vähintään kohtuullinen tasapaino hapokkuuden, aromien ja tanniinien kesken.

Tämä osoittaa, että niillä on oikeutetusti paikkansa parhaiten saavina olevina viineinä.

TESTIIN otettiin mukaan kymmenen ripassoa, joiden saatavuus myymälöissä ja verkkokaupassa oli paras tilaushetkellä marraskuun alussa. Viinien hinnat olivat 14:n ja 23 euron välillä. Viinien vuosikerroissa saattaa olla vaihtelua eri myymälöissä.

Viinit arvioivat Viinitien Portfolio Manager, Master of Wine Heidi Mäkinen sekä HS:n viiniasiantuntija, Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lehtori Jouko Mykkänen ja toimittaja Katja Bäcksbacka HS:n ruokatoimituksesta. Käytännön järjestelyistä vastasi Viinikoulu PerhoPron Sirpa Vaahti. Viinit maistettiin sokkona eli maistajat eivät tienneet, minkä tuottajan viinejä he kulloinkin arvioivat.

Testin pisteytys:

***** Huippu, ei jätä toivomisen varaa

**** Erinomainen, luonteikas

*** Hyvä, laadukas ja tasapainoinen

** Tyydyttävä, helppo arkiviini

* Välttävä, laadullisesti vaatimaton

Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic 2019

Tuottaja: Antiche Terre Venete

Rypäleet: Corvina, Corvinone, Rondinella

Hinta: 18,99 e

Vaaleahko granaatin-punainen väri. Tuoksussa kuivattua ja kevyesti hilloista marjaa, tyylikästä tammea, maustepippuria ja vaniljamaisuutta, myös paahdetta ja metsänpohjaa. Maku kuiva, melko hapokas, kohtalaisen kypsät tanniinit. Hyvin rakentuva maku, hedelmäisyyttä seuraavat tammen aromit ja lopussa maamaisuus. Ryhdikäs, melko pitkä ja tyylikäs ripasso. Sijoitus 1/10.